10.17.2021 21:10

Verificare ITP

În conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 aprobata prin Legea nr. 167/2003, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 40/2005 aprobata prin Legea nr. 373/2005, vehiculele rutiere înmatriculate pot fi mentinute în circulatie numai daca se face dovada încadrarii acestora în cerintele tehnice specifice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si în categoria de folosinta conform destinatiei, prevazute în reglementarile nationale (RNTR 1/2005), prin inspectia tehnica periodica.

Suplimentar, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189/ 2005 aprobata prin Legea nr. 432/2006, „începând cu data de 01 Aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 15 zile de la data expirarii ITP sau a asigurarii RCA, se suspenda de drept certificatele de înmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate în aceasta situatie„. Aceasta masura nu este imediat materializata, detinatorul vehiculului fiind înstiintat de catre MAI. – Directia Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si înmatriculare a vehiculelor asupra datei calendaristice a operarii efective a suspendarii certificatului de înmatriculare. „Suspendarea certificatului de înmatriculare se revoca de drept în cazul în care detinatorul vehiculului face dovada ca la data instituirii suspendarii îndeplinea toate conditiile prevazute de lege cu privire la asigurarea RCA si ITP”.

Obligatia efectuarii inspectiilor tehnice periodice precum si a respectarii periodicitatii acestora în functie de categoria vehiculului, revine detinatorului legal al acestuia.

Termenul pentru efectuarea primei inspectii tehnice periodice se socoteste de la data primei îîmatriculari, iar pentru urmatoarea inspectie tehnica periodica, de la data celei precedente.

Vehiculele noi, înmatriculate pentru prima data în România, nu se regasesc pe link-ul „Verificare ITP” deoarece acestea nu au fost supuse unei inspectii tehnice periodice.

Registrul Auto Român va ofera posibilitatea de a verifica daca inspectia tehnica periodica (valabila) a masinii dumneavoastra a fost înregistrata în baza de date.

Cautare dupa seria Cartii de Identitate a Vehiculului

Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) este documentul eliberat de Registrul Auto Român care atesta pentru persoana care o detine dreptul de proprietate asupra vehiculului si care contine datele tehnice si de identificare ale vehiculului.
Completati seria Cartii de Identitate a Vehiculului
Rezultatul va apare sub nota de mai jos

inspectie

Nota:

Actualizarea bazelor de date ce furnizeaza informatiile disponibile pe site se efectueaza periodic. Bazele de date ale RAR ce cuprind vehiculele cu inspectia tehnica periodica în termen de valabilitate sunt actualizate la un interval mult mai scurt de timp. Daca chiar si dupa 24 de ore de la efectuarea ITP-ului, datele obtinute în urma cautarii nu corespund cu datele consemnate în anexa certificatului de înmatriculare, puteti completa un formular de sesizare accesând butonul SESIZARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto