10.17.2021 21:23

Taxa pentru emisiile poluante

Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat de Guvern


Taxa pentru emisiile poluante

Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat de Guvern

Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, a fost aprobat de Guvern, în sedinta de miercuri, 31 august 2011.

Acest proiect prevede o reducere a taxei de poluare cu pâna la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentând diferenta de taxa platita.

Potrivit proiectului de lege, care are la baza principiul “poluatorul plateste“, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima data în România, indiferent daca autovehiculul este produs în tara sau strainatate, cât si pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrainarii acestora, dupa ce intra în vigoare aceasta lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile în care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luând în considerare si deprecierea autoturismului.

Acest proiect de lege solutioneaza si discriminarea indirecta mentionata în hotarârile Curtii Europene de Justitie, în cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. În aceste hotarâri, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG nr.
50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajând importurile de autovehicule.

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu: Programul Rabla; Programul Casa Verde; Programul de împadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor; Programul national de îmbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului; Programul pentru cresterea productiei de energie din surse regenerabile; Programul vizând protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti.

31.08.2011

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto