11.29.2021 2:31

Stabilierea normei de poluare

Cum stabilesc încadrarea în normele de poluare pentru autoturismul pe care doresc sa-l achizitionez din strainatate ?

1. Pentru a afla gradul de poluare trebuie sa mergeti la o reprezentanta RAR si sa completati o cerere de consultanta cu datele de pe autovehicul si veti primi un raspuns oficial.

Pentru a completa cererea de consultanta nu este nevoie sa veniti dvs. personal. Puteti trimite datele oricarei persoane indiferent de localitatea de domiciliu care sa vina în locul dvs dar cu datele cerute de modelul cererii. Persoana o va completa la ghiseu si va primi raspuns în scurt timp.

Ar fi bine daca ati putea trimite si o copie a „certificatului de conformitate” a vehiculului eliberat de producator sau chiar si o copie a actului de înmatriculare.

Activitatea de stabilire a normei de poluare pe care o respecta autovehiculele este una complexa si care presupune un anumit nivel de specializare precum si accesul la diverse date tehnice si de identificare ale autovehiculelor în cauza.

Încadrarea autovehiculelor în gradul de poluare chimica se realizeaza având la baza o serie de informatii complexe de natura tehnica ce provin, în special, din dosarele de omologare ale acestora si care sunt disponibile în anumite baze de date europene la care RAR are acces, la fel ca toate celelalte autoritati de omologare europene, sub un regim controlat si printr-un numar limitat de utilizatori.

Modelul cererii de consultanta

2. Norma de poluare D3/D4 din Germania este echivalenta cu Euro 3 în România?

„D”-urile sunt norme fiscale germane ce nu au legatura cu omologarile europene realizate de catre autoritatile competente în baza actelor de reglementare ale UE. Nu exista o corespondenta directa si imediata între aceste codificari nationale germane cu privire la poluare si “pasii” generic denumiti “Euro” care atesta respectarea anumitor acte de reglementare europene (directive/regulamente).

3. Având în vedere numarul extrem de mare de marci de autovehicule diferentiate la rândul lor pe tipuri, variante si versiuni constructive multiple, a perioadei mari de timp care s-a scurs de la introducerea nivelului de poluare denumit Euro 1 (1992) precum si a numarului mare de acte de reglementare europene care introduc modificari ale gradelor de poluare generic denumite Euro, este practic imposibil sa existe „tabele” complete, cum adesea se solicita, care sa poata furniza informatii utilizatorilor obisnuiti cu privire la corespondenta dintre anumite variante si versiuni de autovehicule (identificabile mai mult sau mai putin facil) si gradul de poluare pe care îl respecta.

Ramânând fideli informatiilor transmise anterior, în completare, dorim sa va informam ca RAR, în decursul activitatii desfasurate a fost permanent sensibil la problemele ridicate de catre clientii sai si a încercat, de fiecare data, solutionarea acestora cât mai eficient. Astfel, având în vedere ca în perioada anterioara aderarii României la Uniunea Europeana, nivelul minim acceptat din punct de vedere al emisiilor poluante în vederea omologarii pentru admiterea în circulatie pe drumurile publice din tara noastra a fost Euro 3, RAR a realizat si publicat, înca din acea perioada, în cadrul Revistei AutoTest, liste ce contin principalele si cel mai des importate modele de autovehicule de catre cetatenii români si care respecta acest grad de poluare.

Lista informativa a autovehiculelor (generic numite „Euro 3”)

sursa: RAR 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto