10.20.2021 0:30

Sfaturi pentru condus in timpul iernii

Zapada provoaca multe probleme si accidente iarna, de aceea vrem sa va dam cateva sfaturi si reguli la volan pentru a trece mai bine bine iarna.

 

610x190_tyre_range_big2

Anvelope de iarnă si lanturi auto

Este importanat sa schimbati anvelopele iarna deoarece aceste au o o rezistenta mai buna la temperaturi joase precum si o aderenta mai buna. In cazul in care va confruntati cu zapada abundenta sau inghetata este necesara montarea lanturilor auto. Aceste se monteza pe rotile puntii motoare si pot fi folosite la viteze mai mici, intre 50 si 80 km/h. in functie de specificatii.

Vizibilitatea la volan iarna si curatarea masinii

Pentru curatarea masini puteti folosi spray-uri anti-inghet si raclete pentru geamuri si incuietori. Stergatoarele nu se curata cu racleta pentru ca riscati sa deteriorati cauciucul. Usa masinii se deschide mai usor daca curatati gheata din santuri si trageti usor de margini daca portiera se intredeschide.

Este recomandat sa spalati masina iarna pentru ca murdaria sa nu afesteze caroseria sau geamurile, insa nu la o spalatorie cu instalatii automate cu perii dure. Sarea de pe carosabil este foarte coroziva si poate afecta tabla masinii dar si elementele suspensiei sau discurile de frana daca nu este indepartata la timp.Pornirea si plecarea de pe loc iarna

Dupa pornirea motorului este recomandata plecarea cat mai repede, asfel regimul termic va creste mai repede, catalizatorul va ajunge mai repede la temperatura nominala , iar emisiile si consumul vor fi mai reduse. Pe zapada se porneste usor fara a brusca masina insa daca locul este inzapezit curatati zapada cu o lopata si folositi treapta a doua pentru plecarea de pe loc.

Rularea pe timp de iarna

Pe drumurile cu zapada, circulati mai incet decat va impun limitele de viteza, astfel puteti reactiona mai prompt in caz de necesitate. In trafic incercati sa tineti o distanta mai mare fata de masina din fata deoarece distanta de franare poate fi mai mare.

Franarea trebuie realizata in cascada pentru a evita blocarea rotilor la masini care nu sunt echipate cu ABS. La masinile echipate cu ABS, distantele de frânare sunt mai mari pe zapada decat pe asfalt uscat.

Atunci cand sesizati tendinta de derapare, mai ale in curbe, trebuie luat piciorul de pe acceleratie pentru ca rotile vor ave o motoricitate mai buna, in plus daunele vor fi mai mici la viteza mica.

Iluminarea pe timp de iarna

Circula cu farurile aprise pentru a fi vizibil pentru ceilalti, mai ales noaptea. Este necesar ca farurile sa fie curate atunci cand ninge ,deci este bine sa le curatati periodic. In conditii de ninsoare abundenta trebuie folosite proiectoarele de ceata si la nevoie luminile de avarie pentru a fi mai bine observat de ceilalti soferi.

masina-iarna

Mai multe informatii aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto