10.17.2021 13:27

Schimbare motor vehicul

Ce trebuie sa fac in cazul in care doresc sa schimb motorul vehiculului?

Conform Ordinului ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 2132/2005 pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea individuala, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere – RNTR 7- prin schimbarea motorului trebuie sa se mentina cel putin acelasi nivel al emisiilor poluante.

Daca se înlocuieste motorul unui autovehicul, este necesara prezentarea la Registrul Auto Roman pentru efectuarea modificarii cartii de identitate. Cel mai simplu este sa se monteze un motor identic cu cel anterior, adica unul care are acelasi cod motor cu cel mentionat în cartea de identitate. În acest caz la RAR se verifica doar aspecte legate de fixarea noului motor, daca au fost pastrate elementele pentru reducerea poluarii (catalizator, sonda lambda etc.) si se realizeaza testul de poluare specific unei inspectii tehnice. Daca se monteaza un motor diferit, autovehiculul va fi reomologat, iar în cazurile în care noul motor are performante mult diferite fata de cel initial (putere mai mare, configuratie diferita care presupune reamplasarea suportilor motorului etc.) se efectueaza probe specifice în cadrul Laboratorului de încercari pentru securitate rutiera al RAR, inclusiv cele legate de stabilirea normei de poluare a vehiculului, în noua configuratie.

Mentionam ca modificarile vehiculelor înmatriculate în România ce determina omologarea acestora se pot efectua numai în ateliere specializate, autorizate conform legislatiei în vigoare. Lista de ateliere autorizate le gasiti la sediul oricarei reprezentante RAR sau la adresa www.rarom.ro.

Actele necesare sunt:

  • act identitate detinator vehicul;

 

  • cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de catre solicitant pe propria sa raspundere, va fi semnata în prezenta angajatului RAR care efectueaza prestatia);

 

  • carte de identitate vehicul;

 

  • adeverinta din partea atelierului autorizat care a efectuat înlocuirea motorului.

 

Informatii suplimentare se pot obtine la tel.: 021 318.17.30 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto