06.24.2021 12:07

Scaune auto pentru copii: reguli si recomandari

De cate ori ai vazut pe sosea parinţi inconstienţi care isi ţin copiii mici pe scaunul din dreapta soferului? Sau de cate ori s-a intamplat sa vezi copii care isi fac de cap pe bancheta din spate fiindca parintii nu i-au invatat sa poarte centura de siguranta? De nenumarate ori, cu siguranta. In incercarea de a imbunatati sansele de supravietuire a copiilor in cazul accidentelor rutiere, va propunem urmatorul ghid de scaune pentru copii in masina.

scaun_auto_bebelusi

In fiecare zi, o familie de cinci persoane moare pe strazile din România. O statistica dureroasa, care ar trebui sa ne puna pe ganduri, mai ales daca avem copii. Pierderea unui copil intr-un accident rutier nu poate fi anulata, dar poate fi prevenita.

Copiii trebuie educaţi sa fie linistiti in masina si sa urmeze cateva reguli care ar putea, la un moment dat, sa le salveze viata. Iata, aşadar, un ghid adresat parinţilor care calatoresc in masina cu copii mici, axat in principal pe scaunele auto pentru copii.

Potrivit articolului 97 din Hotararea pentru aprobarea regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, copiii cu varsta mai mica de 12 ani sau cu inaltimea mai mica de 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta mai mica de trei ani se transporta numai în dispozitive de retinere omologate.

 

De asemenea, acelasi articol legislativ spune ca este interzisa transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunele din fata, chiar daca sunt ţinuţi in braţe de persoane majore. Daca aceste reguli nu sunt respectate de catre sofer, politia il poate amenda. Dar amenda e doar o mica parte a problemei, fiindca – daca nu se respecta aceste reguli – sansele de supravietuire ale unui copil in cazul unui accident scad dramatic.

Cum alegem scaunul? Scaunele de masina pentru copii se aleg in funcţie de greutatea si inaltimea copilului. Ca regula generala, bebelusii se transporta in scaune care se fixeaza cu spatele la directia de mers a masinii.  Organizaţia britanica RoSPA recomanda ca parintii sa folosească un astfel de scaun pana cand copilul cantareste cel putin 9 kg si poate sta in picioare fara ajutor cel putin 30 de minute.

Pe piata exista trei tipuri de scaune auto pentru copii: scaune care se fixeaza cu spatele la direcţia de mers (pentru copii de pana la 13 kg sau 12-15 luni), scaune care se fixeaza cu fata la directia de mers (pentru copii cu greutatea cuprinsa intre 9-18 kg sau pana la varsta de patru ani) si scaune inaltatoare (pentru copii cu greutatea cuprinsa intre 15-36 kg sau cu varste cuprinse intre cinci şi 12 ani).

tipuri-scaune-copii

Exista doua sisteme de prindere pentru scaunele de masina pentru copii – ISOFIX si cu centura (sau, in termeni oficiali, ECE R44.03/ECE R44.04). Scaunele care folosesc sistemul de prindere ISOFIX (International Standards Organisation FIX) sunt mai sigure decat cele cu prindere prin centura fiindca se fixeaza strans si nu permit miscarea scaunului odata ce a fost montat.

Unde se monteaza scaunul pentru copii in masina? Scaunele pentru copii pot fi montate atat pe scaunul din dreapta-fata, cat si pe bancheta din spate. Chiar si asa, recomandarea celor de la EuroNCAP este ca scaunele pentru copii sa fie montate doar pe bancheta din spate, fiindca ofera mai multa siguranta pentru cei mici.

scaun-fata-airbag

Motivul pentru care trebuie dezactivat airbagul dreapta-fata atunci cand se monteaza un scaun auto pentru copil pe scaunul pasagerului din dreapta-fata.

Alte recomandari

Nu modifica niciodata scaunul copilului sau centura masinii pentru a le face sa se potriveasca impreuna.

Daca montezi un scaun de copil pe scaunul din dreapta-fata, asigura-te ca scaunul masinii e pozitionat cat mai in spate cu putinta. Astfel, scaunul copilului e mai departe de bord, ceea ce duce la un risc mai scazut de ranire in cazul unui accident frontal.

Daca obisnuiesti sa scoti din masina scaunul copilului, asigura-te ca il remontezi corect de fiecare data. Daca scaunul sta tot timpul in masina, verifica periodic daca e fixat corect.

Evita scaunele pentru copii vandute la mana a doua. Nu stii in ce stare se afla sau daca au fost implicate intr-un accident.

Scaunele ieftine dau impresia de chilipir, insa s-ar putea sa fie acoperite cu materiale de proasta calitate, care il fac pe copil sa transpire si, deci, sa nu stea confortabil. Nu pare mare lucru, dar un bebelus care nu sta confortabil o sa-si faca simtita prezenta destul de zgomotos si s-ar putea sa te faca sa-ti iei ochii de la drum.

Un scaun auto pentru copii costa undeva intre 180 si 2.200 de lei, in functie de greutatea pentru care a fost construit. Pare mult, insa viata copilului tau valoreaza mult mai mult decat 500 de euro, cu siguranta.

Articol preluat de pe www.promotor.ro 

Comentarii (1):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto