10.25.2021 9:34

Reducerea taxei pe poluarea auto.

Guvernul a decis reducerea taxei pe poluarea auto cu o treime comparativ cu cuantumul care se calculeaza potrivit reglementarilor aflate în vigoare, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Reducerea taxei pe poluarea auto
 
Guvernul a decis reducerea taxei pe poluarea auto cu o treime comparativ cu cuantumul care se calculeaza potrivit reglementarilor aflate în vigoare, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Executivul a modificat printr-o Ordonanta de urgenta, OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehiculele, cu modificarile ulterioare.

Aceasta Ordonanta raspunde, pe de o parte, nevoilor de dezvoltare a industriei autohtone de automobile, iar, pe de alta parte, nevoilor românilor de a avea o taxa decenta. În acelasi timp, rezolvam si o problema scadenta a acelor români care, din cauza faptului ca guvernarea trecuta a adoptat în termen foarte scurt acte normative, nu au putut sa-si înmatriculeze masinile, desi, ele au fost cumparate anterior datei de 15 decembrie 2008”, a explicat primul-ministru.

Potrivit actului normativ, pentru autovehiculele achizitionate anterior datei de 15 decembrie 2008, dar care nu au fost înmatriculate, nivelul taxei pe poluare este cel calculat potrivit prevederilor OUG nr 50/2008, în vigoare anterior datei de 8 decembrie 2008. Persoanele vizate de aceasta prevedere trebuie sa depuna documente care sa ateste faptul ca autovehiculul a fost achizitionat în vederea înmatricularii în România, anterior datei de 15 decembrie, în maximum 20 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante.

Pentru autovehiculele achizitionate anterior datei de 15 decembrie 2008, care au fost înmatriculate ulterior acestei date, nivelul taxei pe poluare este cel calculat potrivit prevederilor OUG nr. 50/2008, în vigoare anterior datei de 8 decembrie 2008, iar diferenta între cuantumul taxei deja platite si cea stabilita potrivit noului act, se restituie.

Nu se supun prevederilor prezentei ordonante persoanele care au achizitionat autovehicule în vederea înmatricularii în România dupa data de 15 decembrie 2008 si care au achitat taxa pe poluare pâna la data intrarii în vigoare a prezentului act normativ.

Informatii de background:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 instituie obligatia ca orice persoana fizica sau juridica care achizitioneaza un autovehicul, cu ocazia primei înmatiriculari a acestuia în România, datoreaza o taxa pe poluare.

Modificarile aduse actului normativ prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 208/2008, care a intrat în vigoare la data de 8 decembrie 2008 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 218/2008 prevad triplarea taxei de poluare pentru autovehicule si stabileau scutirea de la plata acesteia pe detinatorii unor aurovehicule care îndeplineau anumite caracteristici.

sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto