06.15.2021 13:14

RCA: plata primelor de asigurare

Tarifele de prime aferente asigurarii obligatorii RCA difera de la societate la societate si, în mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora


Plata primelor de asigurare

Tarifele de prime aferente asigurarii obligatorii RCA difera de la societate la societate si, în mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora.

Societatile de asigurare îsi stabilesc propriile tarife de prima RCA si le notifica Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, fara ca acestea sa fie însa supuse aprobarii CSA.

La tarifele afisate, asiguratorii pot aplica diferiti coeficienti proprii de corectie (de reducere sau de majorare a primei), în functie de diverse criterii pe care asiguratul le-ar putea îndeplini. Dupa aplicarea acestor corectii proprii, daca este cazul, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus pentru a determina prima de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca.

Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de catre CSA si înseamna ca prima de asigurare pe care asiguratul/utilizatorul persoana fizica o va plati depinde de istoricul sau de daunalitate realizat într-o perioada de referinta. Astfel, daca asiguratul se încadreaza în una dintre clasele de bonus, prima de asigurare va fi redusa, iar daca se încadreaza în una dintre clasele de malus, prima de asigurare va fi majorata. 

sursa: www.csa-isc.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto