05.17.2022 6:58

Programul Rabla si Casa Verde

Ministerul Mediului si Padurilor va continua si în 2011 Programele Rabla si Casa Verde


Programul Rabla si Casa Verde

Ministerul Mediului si Padurilor va continua si în 2011 Programele Rabla si Casa Verde

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, a anuntat joi, la Târgu Mures, într-o conferinta de presa, ca programele care au avut success în anul precedent vor continua si în 2011. Astfel, din februarie va fi deschisa o noua sesiune de depunere a dosarelor în cadrul programului Rabla iar Casa Verde se va extinde si catre institutiile publice si culte.

„Programul Rabla a avut un succes real în 2010. Au fost casate 190.000 masini vechi însemnând 722.000.000 lei cheltuiti. În anul 2010, prin programul Rabla au fost achizitionate 63.000 de masini noi. Putem spune ca am salvat productia si vânzarile de masini noi în România pentru ca, în anul 2010, s-au vândut în total aproximativ 93.000 de masini noi”, a declarat László Borbély. 99% din tichetele valorice emise au fost utilizate, cele existente înca pe piata fiind valabile pâna la 31 ianuarie.

„Programul Rabla este foarte important pentru ca permite disparitia masinilor vechi, poluante, si pentru ca da posibilitatea cetateanului sa aiba niste bani îm plus pentru a-si cumpara o masina noua” – a subliniat ministrul – „prin urmare, din luna februarie vom continua programul în aceeasi parametri, adica 3.800 de lei un tichet cu posibilitatea cumularii a trei tichete” – a adaugat László Borbély.

Un alt program de succes este Casa Verde unde, în momentul de fata circa 17.500 de personae au depus dosare, dintre care 1.700 deja si-au încasat banii de la Administratia Fondului pentru Mediu, iar judetul Mures se afla pe locul 5 pe tara cu 561 de cereri pentru care au început deja efectuare platilor – s-a mai anuntat la conferinta de presa.

Totodata, László Borbély a atras atentia autoritatilor locale si institutiilor ca termenul programului Casa Verde s-a extins pâna pe 31 ianuarie, sesiune destinata institutiilor publice si cultelor. O alta prioritate a ministerului este continuarea împaduririlor într-un ritm mai alert decât anul precedent, în contextul în care 2011 este anul international al padurilor. Ministrul a mai anuntat ca, în aceasta primavara se va lansa programul Piste pentru Biciclisti, care se va adresa atât mediului urban, cât si celui rural.

Facând referire la sesiunea pentru canalizare si statii de epurare lansata la AFM, László Borbély a anuntat ca “au fost depuse în jur de 900 de proiecte din care pot fi aprobate circa 100. Pentru celelalte exista ordonanta propusa de Ministerul Mediului si Padurilor si de Ministerul
Dezvlotarii – Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, prin care se aloca 1,3 miliarde de lei. Mecanismul consta în organizarea de licitatii, pe regiuni, privind lucrarile de canalizare si epurare, constructorul vine cu un credit furnizor contractat la o banca si noi, din 2013 când facem receptia lucrarii, platim banii aferenti proiectului”.

În ceea ce priveste bilantul anului 2010, la nivelul judetului Mures Ministerul Mediului si Padurilor a alocat 24 de milioane de lei pentru lucrari ce tin de ANAR sau Romsilva, iar pentru anul 2011 vor fi angajate 38.000.000 lei. Ministrul a mai subliniat ca, în timp ce în perioada 2007-2009 s-au primit 10 milioane de lei pentru programe multianuale, în anul 2010 s-au alocat 20.000.000 lei, iar pentru 2011 se vor
aloca circa 30.000.000 lei.

„Îi felicit pe primarii care au accesat bani de la Fondul de Mediu pentru ca Judetul Mures este foarte activ în acest sens. În momentul de fata sunt 34 de proiecte în derulare în valoare de circa 40.000.000 lei. Numai la programul privind parcurile judetul Mures are 16 proiecte
aprobate, în valoare de aproape 11.000.000 lei, din aproximativ 260 de proiecte la nivel national. Pe partea de apa si canalizare, 46 de proiecte au fost depuse din judetul Mures ceea ce indica preocupare si interes din partea primarilor.”

Referindu-se la activitatea ministerului din 2010 ministrul a recunoscut ca „a fost un an greu, un an cu masuri dure, dar, la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor, numai în ultimile doua saptamâni din decembrie, am reusit sa dam 120.000.000 lei, în plus fata de ce am avut, pentru
investitii. Motivul a fost acela ca am fost pregatiti, terminând anul 2010 fara un leu datorie catre contractori.”

Totodata a adaugat ca  „Vom continua în acest ritm pentru ca este important sa dam bani pentru investitii de mediu si sa ne gospodarim cât mai eficient cu banii pe care îi avem.”

sursa: Min. Mediului si Padurilor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto