05.14.2021 16:51

Politele RCA se vor scumpi cu 20 %

Nici n-am apucat sa simtim ieftinirea benzinei din ultima luna, ca deja primim o veste proasta. Politele RCA se  vor scumpi cu 20 %. Societatile de asigurare dau vina pe legislatia europeana pentru preturile mai mari.

 

380x250_ce-trebuie-sa-stii-cand-iti-reinnoiesti-polita-rca

Unii soferi circula fara polita RCA sau inmatriculeaza masinile in Bulgaria.

Din vara anului viitor, un sofer cu o vechime de 15 ani ar putea plati in loc de 340 de lei pentru o masina cu un motor de 1,4 litri peste 400 de lei. Legislatia europeana este motivul scumpirii invocat de asiguratori. Ei sunt obligati sa ofere despagubiri de pana la 5 milioane de euro pentru fiecare accident soldat cu victime.

Potrivit firmelor de asigurari, valoarea politei platite de asiguratii romani este de trei sau chiar patru ori mai mica decat in tari precum Italia sau Marea Britanie.
Unii iau masuri extreme pentru a scapa de plata acestor sume – nu mai platesc asigurarea. In ciuda amenzilor destul de mari si retinerea talonului, una din cinci masini inmatriculate in Romania nu are asigurare(1 milion autoturisme)

Polita RCA s-a scumpit cu circa 10% de la inceputul anului. Valoarea maxima despagubita a crescut in 2013 cu 33%, pana la un milion de euro, pentru accidentele fara victime. In cazul coliziunilor cu victime pragul maxim de despagubire, valoarea maxima e cu 42% mai mare decat in anul 2012.

Limitele maxime de despagubire

Accidente cu daune materiale

2012                                     2013
750 mii euro                        1 milion euro

sursa: ASF

Accidente cu victime

2012                              2013
3,5 milioane euro        5 milioane euro

Sursa: vezi articolul original 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto