10.17.2021 22:49

Motor: pornirea optima, protectia si rularea în siguranta

Conditii de ger: cum sa asiguram pornirea optima, protectia motorului
si rularea în siguranta

  • În conditiile de ger prognozate pentru perioada urmatoare, este util ca soferii sa urmeze câtiva pasi pentru a asigura pornirea usoara si rularea în siguranta

 

  • Inginerii auto si expertii în siguranta ofera o serie de sfaturi pentru pornirea corecta, protectia motoarelor, asigurarea vizibilitatii si întretinerea automobilelor pe timp de iarna

 

  • Este recomandata utilizarea motorinei de iarna, cum este EVO Diesel, cu temperatura limita de filtrabilitate scazuta

 

Sezonul rece aduce provocari suplimentare soferilor, iar pregatirea corespunzatoare a autoturismului, respectarea regulilor de preventie si adaptarea la conditiile de iarna sunt esentiale pentru o calatorie sigura.

Pornirea si functionarea motorului sunt mai dificile în anotimpul rece decât în restul anului, mai ales în cazul masinilor alimentate cu motorina. În cazul motorinei obisnuite, parafina din acest tip carburant formeaza cristale  când temperatura scade sub -7°C, ceea ce blocheaza alimentarea motorului.

Iata câteva recomandari ale inginerilor auto în privinta pornirii motoarelor diesel pe timp de iarna:
– În primul rând, alimentati cu un carburant special  pentru conditii de ger, cu o temperatura limita de filtrabilitate cât mai joasa. Temperatura Limita de Filtrabilitate la rece a carburantilor pentru motoarele diesel este cea mai mica temperatura la care carburantul poate curge liber în instalatia respectiva. Spre exemplu, motorina premium EVO Diesel de iarna din reteaua MOL România asigura functionarea la temperaturi deosebit de scazute, pâna la -38°C.
– Înainte de a actiona demarorul, asteptati stingerea martorului “bujii incandescente” din bord. Daca temperatura este extrem de redusa, puteti repeta punerea contactului pentru încalzirea suficienta a aerului din motor.
– Evitati activarea simultana a consumatorilor electrici la pornirea motorului – instalatia audio, degivrarea, aeroterma, sistemul de lumini, stergatoarele, etc  – pentru a proteja acumulatorul, care nu poate functiona la capacitate maxima în conditii de ger. Nu pastrati consumatorii activati, cu motorul oprit, decât daca este strict necesar.
– Dupa pornire, asteptati 2-3 minute înainte de a pleca de pe loc – lichidul de racire, uleiul din motor si din cutia de viteze se încalzesc si la o temperatura mai apropiata de cea optima de functionare.
– Dupa punerea în miscare, pentru a proteja si mari durata de viata a motorului si transmisiei, precum si pentru evitarea patinajelor, este indicat sa nu turati excesiv motorul si sa efectuati schimbarea vitezelor la o turatie redusa – la majoritatea motoarelor diesel, sub 2.000 de rotatii pe minut.

MOL România distribuie motorina EVO Diesel special adaptata pentru iarna, cu o reteta speciala si pachet de aditivi specifici functionarii la temperaturi joase. Astfel, EVO Diesel de iarna are o limita de filtrabilitate care permite functionarea motorului chiar si la – 38°C.

Prin componenta antioxidanta, aditivii împiedica spumarea precum si formarea parafinei, asigurând atât pornirea usoara cât si functionarea lina la temperaturi geroase, cu performante deosebite chiar în conditii de frig extrem. Motorina EVO Diesel de iarna îmbunatateste performantele motorului, asigura aprindere optima si exploateaza la maximum potentialul motorului.

Dupa si curatarea exteriorului masinii si încalzirea motorului,  înainte de a pleca este deosebit de importanta vizibilitatea. Iata mai jos combinatia potrivita a reglajelor sistemului de ventilatie pentru dezaburirea rapida a geamurilor:
– Aeroterma trebuie setata la treapta maxima
– Temperatura reglata la nivelul maxim de caldura
– Pentru automobilele cu sisteme manuale, trebuie pornit compresorul aerului conditionat
– Trebuie dezactivata recircularea aerului
–  Este util sa fie deschis câtiva centimetri geamul soferului

Expertii recomanda si alte masuri  si reguli de care soferii trebuie sa tina cont pentru a evita problemele de pornire a motoarelor în timpul iernii:
– Pe cât posibil, faceti plinul, deoarece o cantitate mai mare de carburant în rezervor se raceste mai lent. În plus, daca mentineti rezervorul plin nu ramâne loc pentru aer care poate condensa – picaturile de apa se scurg în motorina, îi deterioreaza calitatea si pot îngheta apoi în filtrul de carburant.
– Este recomandat sa porniti periodic motorul. În timpul functionarii motorului, carburantul din rezervor se amesteca cu cel recirculat din motorul cald, prin asa numita conducta de retur.
– Este necesara verificarea, curatarea periodica sau înlocuirea filtrului de carburant.
– Verificati la un service autorizat daca filtrele cu care este dotat autovehiculul respecta recomandarile producatorului pentru România.
– Pentru a usura pornirea, este necesar sa aveti acumulatorul în stare perfecta.
– În limita posibilitatiilor, parcati vehiculele în spatii închise, ferite de înghet, sau macar adapostite de vânt si viscol.
– Calitatea si starea uleiului de motor pot afecta pornirea la rece a vehiculelor.
– Starea tehnica precara a motorului (raportul de compresie inadecvat) poate îngreuna, de asemenea pornirea la rece.

De asemenea, soferii care aleg sa porneasca la drum în conditii de ger si viscol trebuie sa aiba asupra lor o trusa care sa contina: lanturi antiderapante adecvate, sac de nisip, sare, lopata pentru zapada, perie de zapada, racleta pentru gheata, prosoape de hârtie, o patura calduroasa, haine de schimb, mâncare si apa pentru situatii de urgenta. Este foarte important pentru toti conducatorii auto ca, înainte de a pleca la drum, sa curete masina de zapada, sa foloseasca substantele si dispozitivele adecvate pentru dezghetarea geamurilor astfel încât sa aiba asigurata vizibilitate maxima si sa se asigure ca au echipat automobilul cu pneuri adaptate conditiilor meteo si cu un grad de uzura cât mai redus.

Ger

sursa: MOL Romania 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto