05.17.2022 7:28

Evolutia Indexului DAE in Euro

In luna Februarie Index-ul DAE FinZoom a cunoscut o noua crestere, in stransa legatura cu scumpirile inregistrate in categoria creditelor ipotecare/imobiliare acordate in moneda europeana. 

Evolutia Indexului DAE in Euro

In luna Februarie Index-ul DAE FinZoom a cunoscut o noua crestere, in stransa legatura cu scumpirile inregistrate in categoria creditelor  pentru masini sau cele ipotecare/imobiliare acordate in moneda europeana.

Aceste scumpiri s-au datorat in parte si adaptarii la noile reglementari, unele institutii financiare regandindu-si in intregime modalitatile de calcul a dobanzilor practicate.

Astfel dintre cele 22 de institutii financiare analizate in cuprinsul index-ului 8 banci au modificat costurile aferente creditelor ofertate. Desi numai jumatate dintre acestea au operat scumpiri (cu valori cuprinse intre 1.92 si 3.27 pp) valoarea index-ului a cunoscut o crestere cu 0.83 pp fata de cea a lunii trecute.

Aceasta crestere se datoreaza atat faptului ca scumpirile operate au fost mai mari decat reducerile (care s-au situat intre 0.84 pp si 1,62 pp) cat si faptului ca institutiile financiare care le-au operat dispun de cote de piata mai ridicate, ponderea majorarilor cantarind astfel mai mult in cuprinsul index-ului.

Indexul DAE FinZoom este calculat incepand cu luna aprilie a anului 2007 pana in luna iunie a anului 2008 pentru produsele a 18 banci din sistem.

Incepand cu luna iulie (2008) indexul DAE FinZoom se calculeaza pentru 25 banci in functie de cota de piata astfel: se ia in considerare DAE pentru cel mai bun produs ipotecar/imobiliar oferit de fiecare institutie. Valorile DAE sunt ponderate cu valoarea cotei de piata a fiecarei banci. In octombrie Intesa SanPaolo Bank a suspendat acordarea produselor ipotecare/imobiliare in Euro motiv pentru care incepand cu aceasta luna Index-ul DAE FinZoom va fi calculat (pana la reintroducerea de catre banca a unor astfel de produse) numai pentru 24 institutii financiare.

Cotele de piata de la care am plecat sunt cele afisate de BNR in luna iulie a anului 2008 din care au fost eliminate bancile care nu ofera credite ipotecare sau nu ofera credite ipotecare in Euro. Pentru bancile ramase au fost calculate noi cote de piata (retroactiv incepand din luna ianuarie pentru cele 18 banci prezente deja, ale caror date s-au bazat pe informatiile oferite de BNR pentru anul 2006) raportand valoarea absoluta a creditelor acordate de fiecare banca ramasa in parte la totalul creditelor acordate in anul precedent. Din luna iulie au fost adaugate 7 noi banci in cuprinsul index-ului care au la baza informatiile publicate de BNR.

Scopul Indexului DAE este de a prezenta trendul unui segment specific: creditele imobiliare/ipotecare acordate in Euro. Practic, este imposibil de acoperit ofertele tuturor bancilor si de aceea numai cele mai competitive oferte sunt analizate. Astfel Indexul DAE tine seama de cea mai buna oferta a fiecarei banci, pentru un credit imobiliar/ipotecar de 50.000 Euro acordat pe o perioada de 25 ani (valoarea proprietatii fiind de 65.000 Euro), suma relevanta pentru intreaga tara in ceea ce priveste nivelul mediu real al costurilor locuintelor de pe intreg teritoriul tarii.

sursa: www.FinZoom.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto