01.28.2022 0:08

Despre cea de-a II-a masina a unei familii

Siguranta si calitatea anvelopelor –la fel de importante si pentru cea de-a II-a masina a unei familii

Cea de-a II-a masina a unei familii este de cele mai multe ori utilizata doar pentru a transporta copiii la activitatile din timpul liber, iar soferul adesea are mai putina experienta la volan sau este chiar începator. În plus, deoarece de multe ori cea de-a II-a ma?ina a familiei este un model mai ieftin, proprietarii nu fac deliberat investitii în echiparea acesteia, inclusiv echiparea cu anvelope de iarna având de suferit.

Cu toate acestea, siguranta trebuie sa fie prioritara în transportul copiilor si al tinerilor. În plus, lipsa de experienta si abilitatile mai putin dezvoltate ale unui sofer începator se pot compensa printr-o echiparea a autovehiculului care sa ofere maxim de siguranta – iar anvelopele sunt unul dintre cele mai importante aspecte în acest sens. Aceasta deoarece în prima experienta în conditii de iarna a unui sofer începator, reactiile acestuia si reflexele de manevrare a automobilului sunt la un nivel inferior comparativ cu cele ale unui sofer experimentat care conduce masina principala a familiei si care este ajutat, de asemenea, si de anvelope de o calitate superioara.

Desigur, nici macar un automobil cu grad sporit de siguranta nu poate garanta siguranta completa daca soferul actioneaza iresponsabil. Cu toate acestea, impactul anvelopelor asupra sigurantei în trafic este evidentiat chiar si în cadrul scolilor de soferi.

„Un instructor profesionist trece în revista însemnatatea si utilizarea corecta a echipamentului de siguranta. Alaturi de cursanti, purtam discutii despre impactul pe care îl au anvelopele asupra manevrabilitatii autovehiculului, despre alegerea corecta a tipului de anvelope si despre importanta presiunii din anvelope,” afirma Gerhard von Bressensdorf, presedintele Asociatiei germane a scolilor de soferi (German Association of Driving Schools).

Environment&Safety_NT1

Economiile din timpul sezonului se pot dovedi costisitoare

Achizitionarea de anvelope noi este de regula amânata de catre conducatorii auto pe masura ce sezonul (de iarna, respectiv vara) se apropie de final. Ratiunea este aceea de a face economii rulând pe anvelopele deja uzate pâna la finalul primaverii, respectiv toamnei, deoarece odata cu schimbarea sezonului va fi necesara si schimbarea anvelopelor. Cu toate acestea, siguranta nu poate fi programata: dimpotriva, rolul anvelopelor este mult mai important în conditii meteorologice schimbatoare precum cele specifice anotimpurilor intermediare.

În anii 2000, s-a dovedit ca anvelopele erau un factor de risc în fiecare al VII-lea accident cauzat de un automobil sau o autoutilitara. Desi adâncimea minima a benzii de rulare prevazuta de legea româneasca este de 1,6 mm, conducatorii auto nu ar trebui sa astepte pâna la atingerea limitei legale pentru a îsi înlocui anvelopele uzate. Nokian Tyres recomanda o adâncime minima a benzii de rulare de 4 mm pentru toate tipurile de anvelope.

Environment&Safety_NT2

„Nu trebuie sa îsi uzezi complet anvelopele niciodata; acestea trebuie înlocuite odata ce mai ramân doar 4 mm din banda de rulare. La schimbarea anvelopelor cu cele de iarna, acestea trebuie sa aiba peste 5 mm ramasi din adâncimea benzii de rulare, pentru a asigura aderenta pe carosabil alunecos, odata ce conditiile de iarna se instaleaza,” afirma Martin Dražík, Product Manager CE, Nokian Tyres.

Trebuie avut în vedere si faptul ca vechimea anvelopelor are, de asemenea, un cuvânt de spus: compusul din care este realizata banda de rulare se va întari de-a lungul timpului. Daca anvelopele au fost utilizate activ timp de peste 6 ani, aderenta lor pe gheata va fi redusa drastic, chiar daca au înca îndeajuns de multa banda de rulare. Aceasta este o problema frecvent întâlnita atunci când desii mai multe masini, deoarece acestea sunt de multe ori mai putin utilizate comparativ cu masina principala a familiei. Vechimea anvelopelor poate fi verificata cu usurinta, identificând codul format din 4 cifre de pe flancul anvelopei. Primele doua cifre indica saptamâna, iar ultimele doua indica anul în care anvelopa a fost fabricata. Spre exemplu: codul 1717 înseamna ca anvelopa a fost fabricata în saptamâna a 17-a a anului 2017.

Environment&Safety_NT3

Sfaturi privind anvelopele de iarna ale celei de-a II-a masina a familiei

– Alege anvelope de iarna de calitate superioara, concepute pentru conditiile meteorologice specifice  Europei centrale
– Înlocuieste anvelopele dupa 6 ani de utilizare activa
– Indiferent de frecventa utilizarii masinii, verifica etichetele DOT ale anvelopelor si asigura-te ca nu sunt mai vechi de 10 ani
– Înlocuieste anvelopele cel târziu când au mai ramas doar 4 mm din banda de rulare
– Verifica presiunea anvelopelor celei de-a II-a masini a familiei – presiunea recomandata pentru iarna este cu aprox. 0.2  bari mai mare decât valoarea de vara 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto