01.28.2022 0:08

De cand sunt obligatorii cauciucurile de iarna

Soferii trebuie sa isi schimbe cauciucurile de vara cu cele de iarna ori de cate ori conditiile meteorologice impun acest lucru.

„Legea cauciucurilor de iarna”, asa cum este denumita OG 5 2011, care a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2011 a creat confuzie in randul soferilor. Potrivit legii, cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an incepand cu data de 1 noiembrie, ci numai cand se circula pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.
Meteorologii au emis luni doua avertizari de tip cod galben si cod portocaliu pentru ninsori, ploi si polei. In aceste conditii, soferii trebuie sa se grabeasca sa isi schimbe cauciurile astfel risca amenzi incepand de la 810 lei.
„Obligativitatea dotarii autovehiculelor cu cauciucuri de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci de conditiile meteorologice, dupa cum se precizeaza in Ordonanta de Guvern 5/2011. Astfel, soferii trebuie sa aiba cauciucuri de iarna doar cand circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada calendaristica”, a declarat Andrei Codău, inspector la Brigada Rutiera pentru Promotor.

Ce amenzi risca soferii
Conducerea masinii pe drumurile publice acoperite cu zapada, polei sau gheata fara ca autoturismul sa fie dotat cu anvelope de iarna constituie contraventie. Astfel, soferii risca sa ramana fara certificat de inmatriculare si amenzi intre 810 si 1.800 de lei.
Toti proprietarii de autoturisme din Romania sunt obligati, incepand cu iarna anului 2011, sa utilizeze in sezonul rece cauciucuri de iarna.

177445_Evaluations_des_pneus_d_hiver_collaboration_avec_le_Guide_de_l_Auto

Sursa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto