11.27.2021 15:25

Constatarea amiabila de accident

Conducatorii auto implicati într-un accident rutier pot utiliza formularul de Constatare amiabila de acccident în relatia cu societatile din domeniul asigurarilor, fara a mai fi necesara întocmirea de documente de constatare de catre politie.


Constatarea amiabila de accident

Începând din 1 iulie 2009, conducatorii auto implicati într-un accident rutier pot utiliza formularul de Constatare amiabila de acccident în relatia cu societatile din domeniul asigurarilor, fara a mai fi necesara întocmirea de documente de constatare de catre politie.

Atentie: Puteti folosi acest formular doar în situatia în care accidentul rutier s-a întâmplat pe teritoriul României, între doua vehicule, iar în urma acestuia au rezultat numai pagube materiale (!!! deci nu si vatamari corporale/decese)

Prin utilizarea constatarii amiabile se simplifica circuitul administrativ specific obtinerii despagubirii în temeiul unei asigurari (Casco si/sau RCA), întrucât societatea de asigurare avizata în baza acestuia este obligata:
• sa îndeplineasca formalitatile de deschidere a dosarului de dauna
• sa efectueze constatarea pagubelor
• sa elibereze documentul de introducere în reparatie a vehiculului.

În acest fel, persoana îndreptatita sa primeasca despagubiri pentru daunele materiale produse în urma accidentului se adreseaza direct societatii de asigurare, economisind astfel timpul pe care l-ar fi alocat pentru drumul la politie, de unde ar fi trebuit sa obtina procesul verbal, dar si autorizatia de reparatie a vehiculului.

Utilizarea acestui formular nu este o obligatie, ci este o alternativa la procedura care prevede deplasarea la unitatea teritoriala de politie pentru încheierea unui proces verbal. Aceasta procedura de constatare amiabila se aplica cu succes de foarte mult timp în majoritatea statelor europene.

Prin urmare, cei doi conducatori auto implicati într-un accident au dreptul sa aleaga: fie folosesc formularul de constatare amiabila, fie se adreseaza politiei. În cazul în care soferii implicati în accidentul rutier nu ajung la o întelegere, se pot adresa politiei, ca si pâna acum.

Legislatie în vigoare privind constatarea amiabila de accident
• Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile în România, cu modificarile si completarile ulterioare;
• OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 79);
• Ordinul CSA nr.21/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident (publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 876 din 24/12/2008).

În ce consta procedura de constatare amiabila de accident?

Formularul Constatare amiabila de accident poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, în incinte si în orice alte locuri.

El poate fi utilizat în relatia cu societatile de asigurare numai daca este completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicati în accident. În situatia în care unul dintre vehicule este stationat/parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul/utilizatorul acestuia.

Completarea si semnarea formularului nu reprezinta o recunoastere a responsabilitatii în producerea evenimentului, ci un cumul de elemente si fapte care vor ajuta în solutionarea dosarelor de dauna. Partea de responsabilitate ce revine fiecarui conducator auto va fi stabilita de catre asiguratori, în functie de informatiile completate în formular de catre ambii conducatori auto, precum si în baza oricaror alte mijloace de proba existente la dosar.

Atentie: Conducatorii celor doua vehicule implicate în accident completeaza împreuna un singur formular de constatare amiabila de accident. Formularul are doua pagini autocopiative, câte una pentru fiecare dintre cei doi conducatori (ambele pagini au aceeasi valoare juridica).

Dupa completarea corecta a tuturor datelor solicitate în formular (circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare, datele vehiculelor implicate etc) si semnarea acestuia, proprietarul vehiculului care se considera îndreptatit sa solicite despagubiri în baza asigurarii RCA se adreseaza societatii de asigurare care a eliberat asigurarea RCA pentru celalalt vehicul implicat în accident. Daca vehiculul care a produs accidentul este asigurat CASCO, proprietarul acestuia poate utiliza acelasi formular de Constatare amiabila de accident în relatia cu asiguratorul sau de CASCO.

În toate cazurile, proprietarii ambelor vehicule implicate în accident trebuie sa îti înstiinteze si proprii asiguratori de RCA cu privire la accidentul produs.

Dosarele de dauna RCA deschise în baza formularului se solutioneaza conform legislatiei în vigoare. Indiferent de modul de protocolare a accidentului (fie prin proces verbal al politiei, fie prin formularul de constatare amiabila), societatea de asigurare are dreptul sa faca propriile investigatii cu privire la accident, daca suspecteaza ca ar fi ceva în neregula.

De unde se ridica formularul de constatare amiabila de accident?

Formularul Constatarea amiabila de accident este tiparit si distribuit de societatile de asigurare autorizate sa încheie asigurari pentru vehicule, conform modelului prevazut în anexele la normele puse în aplicare prin Ordinului CSA nr.21/2008.

sursa: www.csa-isc.ro
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto