09.25.2021 6:02

In ce situatii li se poate suspenda soferilor permisul auto

Soferii pot fi sanctionati cu suspendarea permisului auto pentru mai multe fapte de natura contraventionala, printre care se numara trecerea pe culoarea rosie a semaforului sau neacordarea de prioritate la trecerile de pietoni. De asemenea, acestia pot ramane fara permis si in situatia in care acumuleaza multe puncte de penalizare.

Soferii care incalca prevederile Codului rutier sunt sanctionati, in principal, cu amenda sau cu avertisment. Totusi, in functie de gravitatea faptelor, acestia pot sa primeasca si sanctiuni complementare.

Sanctiunile contraventionale complementare — printre care se numara si suspendarea pe timp limitat a exercitarii dreptului de a conduce masini — au ca scop, potrivit actului normativ amintit, „inlaturarea unei stari de pericol si preintampinarea savarsirii altor fapte interzise de lege si se aplica prin acelasi proces-verbal prin care se aplica si sanctiunea principala a amenzii sau avertismentului”.

Suspendarea permisului auto poate fi pentru 30, 60 sau 90 de zile, in functie de contraventiile savarsite de conducatorii de autovehicule. Astfel, in afara de patru sau cinci puncte-amenda, acestia risca o suspendare de 30 de zile atunci cand:

depasesc coloanele de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
nu acorda prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar si care se afla pe sensul deplasarii autovehiculului;
nu acorda prioritate vehiculelor care au acest drept;
trec pe culoarea rosie a semaforului;
nu respecta regulile de depasire;
nu respecta semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;
nu se prezinta la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat doar pagube materiale (cu anumite exceptii).
Suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile, pe langa o sanctiune de sase-opt puncte-amenda, se aplica soferilor in urmatoarele situatii:

nerespectarea regulilor de prioritate, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie cu pagube materiale;
nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;
circulatia pe sens opus (exceptand depasirile regulamentare).
In ceea ce priveste suspendarea permisului auto pentru 90 de zile, aceasta sanctiune complementara celor 9-20 de puncte-amenda se aplica daca soferii:

conduc sub influenta bauturilor alcoolice (daca fapta nu constituie infractiune);
conduc un vehicul cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie (constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman);
nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate/in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
depasesc cu peste 50 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care se afla si pentru categoria autovehiculului condus, acest lucru fiind constatat cu ajutorul unui radar.
Atenţie! In cazul conducatorilor de autovehicule care savarsesc din nou una dintre aceste fapte sanctionate cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile, intr-o perioada de sase luni de la momentul restituirii permisului, suspendarea se majoreaza automat cu inca 30 de zile.

Permisul se suspenda si la acumularea a 15 puncte de penalizare

In afara de situatiile specifice prezentate anterior, suspendarea permisului auto mai poate fi dispusa, conform Codului rutier, atunci cand soferii savarsesc contraventii ce cumuleaza 15 puncte de penalizare.

Intr-un astfel de caz, suspendarea este valabila timp de 30 de zile, masura fiind dispusa de catre seful politiei rutiere din judetul (sau municipiul Bucuresti) in evidenta caruia se afla soferul.

Daca in 12 luni de la data expirarii suspendarii conducatorii de autovehicule aduna din nou cel putin 15 puncte de penalizare, suspendarea aplicabila este dubla: 60 de zile.

Printre principalele contraventii pentru care politistii rutieri aplica puncte de penalizare se numara urmatoarele:

folosirea telefonului mobil n timpul conducerii (exceptandu-le pe cele care au dispozitiv de tip „hands free”/”maini libere”) – doua puncte de penalizare;
depasirea cu 10-20 km/h a limitei legale de viteza – doua puncte de penalizare;
oprirea neregulamentara – doua puncte de penalizare;
depasirea cu 21-30 km/h a limitei legale de viteza – trei puncte de penalizare;
nepastrarea unei distante corespunzatoare fata de vehiculul din fata, daca astfel s-a produs un accident cu pagube materiale – trei puncte de penalizare;
stationarea neregulamentara – trei puncte de penalizare;
nerespectarea obligatiei de a se asigura ca minorii poarta centuri de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de siguranta – trei puncte de penalizare;
depasirea cu 31-40 km/h a limitei legale de viteza – patru puncte de penalizare;
depasirea cu 41-50 km/h a limitei legale de viteza – sase puncte de penalizare.
Actul normativ precizat stabileste, de asemenea, ca permisul poate fi suspendat pentru 90 de zile (de catre seful politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta):

atunci cand fapta soferului a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice;
in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca regula de circulatie incalcata se sanctioneaza cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
Hotararea de suspendare a permisului este comunicata in maximum zece zile de la data constatarii ultimei contraventii. Apoi, in cel mult cinci zile de la primirea instiintarii scrise, soferii trebuie sa predea permisul auto la unitatea de politie in raza careia domiciliaza, isi au resedinta sau locuiesc, dupa caz.

In cazul suspendarii pentru cumulul de puncte de penalizare, neprezentarea nejustificata a contravenientului la politie in intervalul de cinci zile atrage majorarea perioadei de suspendare cu 30 zile.

Important! In mod obisnuit, punctele de penalizare sunt anulate dupa sase luni de la data constatarii contraventiei. La suspendarea permisului auto, sunt anulate automat toate punctele de penalizare acumulate.

Suspendare-permis

 Citeste mai mult. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto