10.17.2021 11:58

Ce se intampla daca nu platesti amenda

Neplata amenzilor cu rea-credinta sau amanarea platii unei amenzi, ori a altor taxe in contul administratiilor publice pot avea consecinte nefavorabile.

 

Fie dezinteresul autoritatilor, fie lipsa unui sistem corelat de informatii si date, au facut ca multa vreme colectarea veniturilor provenite din amenzi si taxe neplatite sa se faca sporadic sau chiar sa nu aiba loc, cu toate ca exista un cadru legal pentru procedura de recuperare, mai exact chiar Codul de Procedura Fiscala aprobat prin Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata. Aproape fiecare dintre noi cunoastem personal sau am auzit despre persoane care au primit amenzi de circulatie in urma cu multi ani si care se lauda ca nu au patit nimic.

Autoritatile publice locale au realizat ca au la indemana mijloacele prin care pot recupera sumele din amenzi (de circulatie sau mijloacele de transport in comun) sau taxele locale restante. Iar in ultima vreme au inceput sa se auda de cazuri tot mai dese de la opriri pe conturi bancare, salarii, pana la sechestrul pe masina sau pe imobile.

Din momentul in care agentul constatator (organele de politie, in general) a incheiat un proces-verbal de constatare a unei contraventii la regimul de circulatie pe drumurile publice si în care esti obligat sa platesti o amenda, ai la dispozitie 48 de ore pentru a plati jumatate din cuantumul acesteia. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face in integralitatea sa.

Atentie! Nu pierde dovada platii unei amenzi, integral sau pe jumatate, pastreaz-o asupra ta atunci cand vei plati taxele si impozitele anuale, ori vei solicita diverse operatii la directia de taxe si impozite (instrainarea unei masini sau a unui imobil). Sunt situatii in care sistemul informatic nu prinde si dovada platii amenzii, ci doar existenta ei si este posibil sa nu poti sa iti rezolvi astfel problema pentru care te-ai dus.

Organele de politie, in termen de maxim 90 de zile de la emitere, trebuie sa transmita procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei directiilor fiscale locale. Din momentul primirii, mai departe, administratia publica locala (primariile, adica), prin directia de taxe si impozite, are obligatia de a trimite o somatie contravenientului.

In maxim 15 zile de la primirea acestei somatii, trebuie sa te prezinti la ghiseul directiei de plata si sa-ti achiti amenda. Legislatia nu prevede transmiterea somatiei cu confirmare de primire, de aceea nu poti invoca negasirea hartiei la cutia postala. Practic, nu este tocmai o procedura corecta.

POLITIA RUTIERA - RADAR - CRAIOVA

Daca dupa cele 15 zile amenda nu a fost platita, primariile pot trece la executare silita. Se impune o precizare: de regula, daca in discutie sunt sume foarte mari, rezultate fie prin acumularea in timp lung a unui mare numar de amenzi, ori e vorba de neplata unor sume datorate ca taxe si impozite locale, se trece la punerea unui sechestru pe autoturisme sau chiar imobile. Daca este vorba de amenzi neplatite, cum este situatia pe care o analizam, iar cuantumul acestora nu reprezinta vreo suma considerabila, de obicei se recurge la poprire pe conturi bancare sau pe salarii. Oprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30% din veniturile tale inregistrate, iar sechestru nu se poate pune pe bunurile necesare vietii si muncii.

In concluzie, numai fara conturi bancare, fara serviciu cu contract de munca legal inregistrat si fara proprietati pe numele tau poti evita executarea silita.

Cu toate astea, in aceasta situatie, autoritatile locale pot intocmi pe numele tau un dosar de insolvabilitate care va ajunge intr-un final la insanta, care va dispune in urma unei hotarari inlocuirea sanctiunii contraventionale in prestarea unei activitati in folosul comunitatii. Dar acest lucru presupune o procedura complicata, intortocheata si de lunga durata, de aceea nu se prea ajunge la asa ceva.

Sursa. 

Comentarii (1):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto