09.26.2021 22:42

Ce medicamente sa NU consumi cand conduci

Medicamentele trebuie administrate cu precautie in orice circumstanta, insa grija trebuie sa fie cu atat mai mare, atunci cand suntem soferi. De ce? Pentru ca anumite medicamente pot afecta capacitatea de a conduce prin efectele secundare pe care le pot avea: somnolenta, dureri de cap, ameteala, scaderea reflexelor sau incetosarea vederii. Va spunem astazi de ce medicamente sa va feriti, daca vreti sa conduceti in siguranta.

Condusul sub influenta anumitor medicamente poate fi la fel de periculos ca sofatul sub influenta alcoolului intrucat efectele acelor medicamente asupra organismului pot fi din cele mai diverse: de la stari de somnolenta sau ameteala pana la gandire confuza, halucinatii sau chiar stari de paranoia. De aceea, atunci cand luati medicamente, intrebati medicul sau farmacistul care vi le prescrie daca si in ce mod va afecteaza acestea capacitatea de a conduce.

In general, consumul de medicamente va poate afecta sofatul pentru ca acestea au efecte secundare asupra sistemului nervos, astfel incat pot provoca: concentrare slaba, somnolenta, dureri de cap, stari de ameteala si oboseala, reactii incetinite, perceptii distorsionate, coordonare defectuoasa. In cazul unor medicamente mai puternice, care trateaza boli ale sistemului nervos, pot aparea chiar halucinatii, atacuri de panica, paranoia, agresivitate sau gandire confuza.

De asemenea, medicamentele pot afecta si vazul, determinand vedere incetosata, pupile dilatate sau tulburari de acomodare ale ochiului.

Efectele medicamentelor asupra organismului sunt diferite in functie de clasa din care ele fac parte. Astfel, in cazul anumitor clase de medicamente, este chiar indicat sa nu conduceti, atunci cand le consumati, pentru ca efectele lor sunt intense si de durata. Mai exact este vorba despre hipnotice, tranchilizante, antidepresive, neurolepticele (antipsihoticele).

Exista, insa, si medicamente care pot fi consumate de catre soferi, insa cu prudenta. Potrivit unui articol publicat pe pagina de internet a Farmaciilor Dona, dintre clasele de medicamente mai uzuale ce prezinta risc pentru soferi fac parte:

medicatia obezitatii – sibutramina, amfepramona;
medicatia antialcool – disulfiram ;
medicatia antivertigo – cinarizina;
antitusive – dextrometorfan. Atentie la aceasta clasa de medicamente deoarece solutiile antitusive pot contine alcool;
medicatia racelii si gripei: xilometazolina (decongestionant nazal). Printre efectele sale adverse se numara tulburarile vizuale si cefaleea.
antialergice: clemastina, clorfeniramina, ciproheptadina, ketotifen levocetirizina, prometazina. Sunt periculoase pentru ca diminueaza intens atentia si viteza de reactie.
antiinflamatoare: fenilbutazona, diclofenac, indometacin, ketorolac, piroxicam, etoricoxib. Pot provoca urmatoarele efecte adverse: cefalee, ameteli, stari confuzionale, tulburari auditive;
antiglaucomatoase: pilocarpina, betoxolol, carteol, timolol, latanoprost, dorzolamid, brinzolamid.

medicamente

Sursa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto