09.26.2021 22:32

Ce amenzi risti daca nu-ti pui la masina anvelope de iarna?

Atunci cand conduc pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, soferii sunt obligati prin lege sa aiba masina echipata cu anvelope de iarna. In caz contrar, amenzile pot ajunge pana la cateva mii de lei.
Obligatia soferilor de a-si echipa autovehiculele cu anvelope de iarna este valabila din toamna anului 2011, atunci cand a fost introdusa in Codul rutier prin Ordonanta Guvernului nr. 5/2011. Autoritatile nu au stabilit o perioada fixa anuala in care trebuie folosite acestea, astfel ca obligatia este impusa de conditiile meteo.

Mai exact, la circularea pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, autovehiculele trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna. Iar autovehiculele pentru transportul de marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si cele pentru transportul de persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune trebuie sa aiba, pe rotile axei/axelor de tractiune, anvelope de iarna sau lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

Persoanele care nu respecta aceasta obligatie pot primi intre noua si 20 de puncte-amenda. Din moment ce, de la 1 iulie, un punct-amenda este egal cu 105 lei, amenzile sunt cuprinse intre 945 si 2.100 de lei.

In acelasi timp, politia rutiera retine certificatul de inmatriculare sau de inregistrare al autovehiculului, eliberand soferului o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Conform Codului rutier, certificatul se restituie atunci cand soferul dovedeste ca si-a dotat masina cu anvelope de iarna sau lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate, dupa caz.

Important! Pe anvelopele de iarna trebuie sa fie aplicat marcajul „M+S”, „M.S.” sau „M&S” (M si S vin de la mud/noroi si snow/zapada). Sunt acceptate orice fel de anvelope (inclusiv cele pentru toate sezoanele) daca au unul dintre marcajele respective pe ele.

Recomandarile politistilor

Reprezentantii Politiei Romane au inclus, intr-un comunicat de presa publicat duminica, o serie de recomandari pentru soferii care au de parcurs drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei.

„Politia Romana va recomanda sa va planificati din timp calatoriile, sa va interesati de conditiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmeaza sa il parcurgeti si sa adaptati viteza de rulare la conditiile de drum si trafic (…)”, scrie in anunt.

Soferii trebuie sa circule cu o viteza care sa permita oprirea in siguranta, sa pastreze o distanta suficient de mare fata de autovehiculul din fata si sa evite depasirile riscante. De asemenea, acestia trebuie sa evite actionarea brusca a franei sau a volanului si sa foloseasca frana de motor.

„Politistii rutieri va recomanda sa folositi luminile de intalnire si pe timpul zilei, mai ales in conditii de vreme nefavorabila. Curatati in permanenta farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului, asigurati buna functionare a stergatoarelor de parbriz si folositi corespunzator instalatia de ventilatie-climatizare”, se mai arata in comunicat.

CR032K14-Snow_Tires

Sursa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto