- Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie! - https://www.auto-business.ro -

Asigurarea pentru masinile inchiriate

Posted By Andreea Fagadar On 29 septembrie 2015 @ 11:00 In Info Utile | No Comments

De regula, pretul inchirierii include asigurarea de raspundere civila RCA. Unele companii de inchirieri includ in oferta de inchiriere asigurarea inpotriva furtului si asigurarea CASCO. Ca sa fii sigur ca esti exoneratde plata pagubelor provocate de furtul masinii sau de avariile produse ca urmare a impactului masinii cu animale sau avarii produse de fenomene naturale, solicita sa ti se comunice daca aceste asigurari sunt sau nu incluse in pretul inchirierii. Pentru situatia in care nu sunt incluse in pret, poti solicita informatii depsre costul lor si conditiile in care poti opta pentru ele.

Asigurare de raspundere civila RCA

Acest tip de asigurare are ca obiect acoperirea prejudiciilor provocate de tine altor partipanti la trafic, ca urmare a producerii unui eveniment asigurat. Riscurile acoperite de asigurarea RCA sunt pagubele materiale produse masinii, vatamarea corporala sau decesul persoanelor implicate in evenimentul rutier din culpa ta. Limitele de despagubire pentru astfel de incidente sunt diferite de la o tara la alta, astfel ca se recomanda sa te informezi asupra acestora, pentru a vedea daca se impune incheierea unor asigurari suplimentare.

Asigurare CASCO

Acest tip de asigurare acopera avariile produse masinii cu exceptia furtului sau a tentativei de furt. Desi asigurarea CASCO acopera o plaja foarte mare de riscuri (ciocniri, loviri, zgarieturi, derapari, rasturnari, explozii, etc), sunt si exceptii, cum ar fi: Asigurare 10 · avarii ale pieselor de schimb (anvelope, parbrize), ale prelatelor, huselor; · pierderea/deteriorarea cheilor masinii; · pagube produse ca urmare a influentei temperaturii asupra motorului masinii; · pagubele produse motorului sau cutiei de viteze, ca urmare a supraincalzirii din oricare alte cauze decat cele cuprinse in asigurare.

Asigurare impotriva furtului

Pentru a putea beneficia de protectia oferita de o asigurare a masinii impotriva furtului trebuie sa stii ca fara un document de constatare a furtului, emis de catre Politie, nu poti fi exonerat de raspundere fata de compania de inchirieri.

CDW (Collision Damage Waiver)

Acest tip de “asigurare” este o optiune suplimentara si reprezinta o renuntare a companiei de inchirieri la dreptul de a-ti cere despagubiri pentru avarierea/defectarea masinii, costul reparatiilor fiind limitat la suma platită de tine, cu exceptia cazurilor in care ai provocat intentionat pagubele sau ai utilizat masina in mod necorespunzator, de exemplu, ai condus masina in afara drumurilor asfaltate sau ai subinchiriat masina. Asadar, suma platită de tine nu se restituie daca masina a fost predata fara avarii. Cu toate ca aceasta optiune suplimentara acopera raspunderea pentru defectiuni provocate masinii sau pieselor si accesoriilor, in cele mai multe cazuri avarierea anvelopelor, parbrizelor, yalelor, sau ale oglinzilor laterale nu sunt acoperite de aceasta optiune suplimentara. Indiferent de tipul asigurarii incluse in pret sau pentru care ai optat si platit suplimentar trebuie sa stii ca producerea unui eveniment rutier, indiferent de gravitatea acestuia, conduce la respectarea instructiunilor privind informarea companiei de inchirieri asupra incidentelor petrecute, la declararea acestora la Politie si la obtinerea documentelor necesare exonerarii tale de raspundere, dupa caz.

 

Safturi:

· verifica ce tip de asigurare intra in inchirierii;

· informeaza-te asupra conditiilor in care asigurarea CASCO te exonereaza de raspundere; sunt companii de inchirieri care, in caz de avariere a masinii, recurg la retragerea de pe cardul de credit a unei sume prestabilite, reprezentand franciza pentru asigurare CASCO;

· informeaza-te asupra riscurilor acoperite de asigurare si de optiunea suplimentara CDW (Collision Damage Waiver), cat si asupra excluderilor, pentru a nu fi victima unor abuzuri din partea companiei de inchirieri;

· Informeaza-te asupra asigurarilor suplimentare pe care le poti incheia pentru a fi absolvit complet de orice raspundere; unele companii de inchirieri ofera asigurari de accidente care acopera riscurile de invaliditate permanenta sau deces ca urmare a unor accidente;

·respecta intocmai instructiunile companiei privind informarea companiei de inchirieri asupra evenimentului rutier in care ai fost implicat, declararea accidentului la Politie si procurarea documentelor indispensabile pentru functionarea asigurarii si pentru repararea masinii.

bg04 [1]

Citeste mai mult. [2] 


Article printed from Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie!: https://www.auto-business.ro

URL to article: https://www.auto-business.ro/info-utile/asigurarea-pentru-masinile-inchiriate.html

URLs in this post:

[1] Image: http://www.auto-business.ro/wp-content/uploads/2015/09/bg04.jpg

[2] Citeste mai mult.: http://www.eccromania.ro/media/pdf/Cum_Sa_Inchiriezi_masina_in_UE.pdf

Copyright © 2012 Autobusiness. All rights reserved.