05.17.2022 7:26

Analiza Financiara a Lunii Februarie

Pe piata financiara luna februarie a adus mutari menite sa limiteze efectele generate de criza financiara.

Analiza Financiara a Lunii Februarie

Pe piata financiara luna februarie a adus mutari menite sa limiteze efectele generate de criza financiara. Astfel la inceutul lunii, consiliul de administratie al bancii nationale a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara, de la 10,25% la 10% pe an. Totodata, banca centrala a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv 18% pentru lei si 40% pentru valuta.

Tot in luna februarie Comisia Juridica din Senat a votat un amendament la Ordonanta de urgenta 174/2008, propunere legislativa menita sa impiedice bancile sa rezilieze contractele cu clientii aflati in imposibilitate de plata inainte de a le oferi acestora solutii (reesalonarea graficului de rambursare sau o propunere de refinantare a creditului) pentru depasirea situatiei. Amendamentul asteapta dezbaterile camerelor parlamentului pentru a putea intra in vigoare.

Cateva banci au anuntat masuri de spijinire a clientilor care nu-si mai permit rambursarea creditelor contractate. BCR si OTP Bank au anuntat deja ca vor analiza situatiile celor aflati in imposibilitate de plata in vederea gasirii unor solutii de rambursare a creditelor iar, incepand cu aceasta luna, Banca Romaneasca isi va instiinta clientii cand are loc modificarea dobazii aferente creditelor contractate, inaugurand o campanie de informare cu privire la modalitatile de calcul a dobanzii.
Pe fondul neintelegerilor dintre institutiile financiare nemultumite de sanctiunile primite si Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC), Asociatia Romana a Bancilor  a solicitat BNR schimbarea regulamentului privind provizioanele, perioada de executare (majorarea perioadei dupa care se face executarea silita de la 90 la 120 sau 150 de zile), reesalonarile creditelor si rezervele minime obligatorii (RMO) la liniile de credit.

Credite

La inceputul lunii februarie GarantiBank a anuntat modificarea dobanzilor si comisioanelor practicate pentru creditele oferite. Astfel comisionul lunar de administrare a fost inlaturat iar cel de analiza a dosarului de credit a fost modificat valoarea de 50 RON, EUR, USD, CHF in functie de moneda creditului.
In ceea ce priveste dobanzile acestea au cunoscut cresteri cuprinse intre 1,92 si 2.22 pp pentru creditele in RON; intre 0.72 si 1.02 pp pentru creditele in EUR (exceptand creditele de nevoi personale fara garantii a caror dobanda a scazut cu 0.66 pp); intre 1.80 si 3 pp pentru cele acordate in CHF si cresteri de 0.72 pp pentru creditele acordate in USD.

In a doua zi a lunii, atat Alpha Bank cat si Emporiki Bank au modificat structurile de calcul a dobanzilor. In cazul Alpha Bank noile formule se aplica pentru produsele Alpha Housing, Alpha Open si Alpha Auto contractate in EUR in timp ce Emporiki Bank a introdus noi formule pentru toate monedele (RON, EUR, USD).

Pe data de 04 februarie Raiffeisen Bank a majorat la randul sau dobanzile pentru produsele de consum (Flexicredit), nevoi personale cu ipoteca (Flexicredit Plus) si imobiliare (achizitie/constructie locuinte) acordate in EUR cu valori cuprinse intre 1.5 si 4.65 pp. Pentru creditele in RON dobanzile au fost majorate in cazul produselor FlexiPlus si imobiliare cu 3.31 pp.

Piraeus Bank a modificat gradele de indatorare acestea ajungand pentru Creditele cu garantie reala in RON la valori cuprinse intre 49.78% si 70% si la valori cuprinse intre 49.85% si 70% pentru aceleasi produse acordate in EUR. In cazul Creditelor de consum gradul de indatorare variaza intre 43.41% si 68.82% pentru RON si intre 36.92% si 59.80% pentru produsele contractate in moneda europeana.

Spre sfarsitul lunii (20), CEC Bank  a operat modificari asupra comisioanelor practicate pentru toate produsele de creditare (credite ipotecare/imobiliare, credite de nevoi personale cu ipoteca sau negarantate, credite auto).

Carduri de Credit

BCR a transmis la inceputul lunii februarie un comunicat de presa informand asupra campaniei de stimulare a platilor la comercianti efectuate prin intermediul cardurilor detinute la aceasta institutie. Astfel banca isi va rasplati clientii cu 0.6% din valoarea tranzactiilor efectuate pana in luna mai. Banii vor fi transferati de BCR direct in contul clientilor in doua transe: in luna februarie pentru platile efectuate in decembrie 2008 si ianuarie 2009 si in iunie pentru platile din lunile februarie-mai 2009.

Depozite

In ceea ce priveste modificarile survenite in categoria depozitelor la termen, luna februarie a debutat cu cele operate de GarantiBank pentru produsele oferite in RON si EUR. Pentru produsele in EUR dobanzile au crescut pentru toate termenele (1, 3, 6, 12 luni) cu 0.5 pp noile dobanzi bonificate fiind de 5.75% pe 1 luna, 6.25% pe 3 luni, 6.35% pe 6 luni si 6.50% pe 1 an.

Pentru produsele in RON dobanzile au crescut pentru termene de 1, 6 si 12 luni cu 1 pp ajungand la 14.00% pe 1 luna, 14.50% pe 6 luni si 14.75% pe 12 luni. In ceea ce priveste depozitele constituite pe 3 luni dobanda a crescut cu 1.25 pp de la 13.50% la 14.75%.

Libra Bank a lansat “Pachetul Social” prin intermediul caruia persoanele care constituie un depozit (peste 150 RON) pe termen de cel putin 1 luna, dupa data de 02 februarie si/sau solicita si primesc un card de debit Libra Salary sau un card de economii Libra Mix beneficiaza de discount de 10% la serviciile medicale de la medicii stomatologi parteneri ai bancii. Totodata banca va oferi clientilor care vor detine un astfel de depozit intrati in somaj dobanda integrala (aferenta perioadei de mentinere a depozitului) la spargerea depozitului inainte de data scadentei.

Pe data de 10 Piraeus Bank a lansat un depozit cu plata in avans a dobanzii, Depozitul cu dobanda instant. Acesta este disponibil in RON si EUR pe termene de 3, 6, 9 sau 12 luni, comisionul de retragere numerar fiind 0 la scadenta depozitului.

Dupa jumatatea lunii (16) CEC Bank a modificat structura depozitelor la termen ofertate. Astfel produsele cu rata variabila a dobanzii si cu prima la dobanda au fost eliminate din oferta bancii. Totodata CEC Bank a majorat incepand cu aceasta data dobanzile practicate pentru depozitele la termen cu dobanda fixa constituite in RON (cu valori cuprinse intre 2 – 3.75 pp) si EUR (cu valori cuprinse intre 0.25 si 1.35 pp). Totodata a fost eliminat comisionul de retragere numerar daca retragerea se va face in ziua scadentei a depozitului.

La randul sau Bancpost a lansat un nou depozit “Super 90”, produs cu dobanda progresiva ce se poate constitui pe 3 luni, posesorii putand sa retraga sumele depuse oricand fara a pierde dobanda acumulata pana la momentul retragerii (calculata in functie de numarul de zile de existenta a acestuia). Valorile dobanzii sunt de 14% in prima luna, 15% in a doua si 16% in ultima luna. 

Incepand cu data de 23 februarie Alpha Bank a modificat dobanzile aferente depozitelor la termen din oferta bancii. Astfel, Pentru produsele in EUR dobanzile au scazut pentru termene de 3 luni (de la 6.50% la 6.00%) si 6 luni (de la 5.75% la 5.25%) cu 0.5 pp si cu 0.25 pp pentru termenele de 9 si 12 luni (de la 5.00% la 4.75%). Pentru produsele in USD dobanzile au scazut cu 0.75 pp pentru termenele de 1 si 2 luni (de la 3.00% la 2.25%). Dobanzile aferente produselor pentru studenti si pensionari au fost diminuate cu aceleasi procente. Totodata banca a introdus si un produs pe 12 luni in RON cu plata lunara a dobanzii (13.00% pe an).

Bank of Cyprus a lansat spre sfarsitul lunii o campanie de promovare a depozitelor ofertate de banca. Clientii care vor constitui depozite atat in lei cat si in euro pe perioda promotiei beneficiind de o dobanda mai mare in cazul constituirii depozitului in luna in care clientul isi aniverseaza ziua de nastere, 0% comision de retragere numerar la scadenta depozitului, cardul de debit in lei Visa Classic oferit gratuity, acces la serviciul Online Banking cu 0% comision de administrare, si posibilitatea de a beneficia de overdraft, la cerere, de pana la 60% din valoarea depozitului, fara comisioane de analiza sau de administrare.

Seria modificarilor in categoria depozitelor la termen a fost incheiata de BRD Groupe Societe Generale, banca lansand un depozit cu plata dobanzii in avans (Depozitul Avans diaponibil pentru RON si EUR pe termene de 3, 6 si 12 luni). Dupa modelul produselor lansate in lunile precedente de alte institutii financiare, plata dobanzii aferente acestui depozit se face la data constituirii produsului, suma minima pentru constituirea sa fiind de 1.000 RON respectiv 1.000 EUR.

Fonduri de pensii

In segmentul Fondurilor de pensii luna februarie a adus cateva modificari notabile. Astfel bugetul pe 2009 prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an, masura adoptata de Guvern fiind contestata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania).

In categoria pensiilor obligatorii, CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) a anuntat ca activele Fondurilor de Pensii Private Obligatorii (Pilonul II) au crescut cu 14.15% luna ianuarie ajungand la 949,6 milioane lei.
Luna februarie a adus cu sine anuntul venit din partea Eureko cu privire la fuziunea dintre Fondul de pensii private obligatorii (Pilonul II) administrat de Eureko Pensii si fondul de pensii private obligatorii gestionat de KD Pensii, dupa ce procesul va fi aprobat de (CSSPP).

Tot in luna februarie CSSPP a autorizat BRD Pensii Private ca administrator pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), prospectul schemei pentru fondul BRD Medio (fond cu un grad mediu de risc) si fondul de pensii facultative Stabil gestionat de Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, al 11 lea fond de pensii facultative din tara noastra.

Printre masurile luate de arbitrul pensiilor private din tara noastra s-au numarat in luna februarie si aprobarea proiectului de lege pentru Fondul de garantare a pensiilor private, fond destinat compensarii pierderilor participantilor.

Fonduri Mutuale

La inceputul lunii Alpha Bank Romania, a inceput distributia fondurilor mutuale administrate de Alpha Asset Management, compania specializata de administrare a investitiilor a Grupului Alpha Bank.

Pachetul distribuit include sase fonduri, dintre care 3 fonduri de actiuni, un fond de tip fund of funds, un fond de obligatiuni si un fond de plasamente mixte, fiind disponibile in 13 unitati ale bancii din Bucuresti, urmand ca intr-o scurta perioada sa fie distribuite si in unitatile Alpha Bank Romania din tara.

Fondurile sunt denominate in euro. Investitia minima recomandata este de 500 euro, iar orizontul de investiri este cuprins intre 2-5 ani.

sursa: www.FinZoom.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto