09.23.2021 8:50

Amenzi, contestarea procesului verbal si comportamentul agentului

Greselile politistilor pot fi speculate de sofer iar procesul verbal de contraventie poate fi contestat destul de usor daca politistii nu procedeaza „ca la carte”. Aveti 15 zile pentru a va adresa instantei de judecata, timp in care sanctiunile se suspenda.

amenzi

Motivele sanctionilor pot fi multe, de la depasirea vitezei regulamentare, nepurtarea centurii de siguranta sau consumul de bauturi alcoolice. Pe langa soferii exista si agenti care gresesc din neatentie sau graba. Exista mai multe metode legale pentru a scapa de amenda din cauza faptului ca unii politisti nu procedeaza corect, bazandu-se pe ignoranta conducatorilor auto.

Cei care vor sa faca contestatie trebuia sa stie ca masuratorile cu radare nu pot fi folosite in instanta daca pozele au fost facute pe timp de ceata. Aceeasi regula se aplica si daca aparatul este stationar si inregistrarea este facuta in miscare si daca in momentul inregistrarii exista simultan mai multe masini iar autoturismul vizat nu poate fi clar evidentiat. Pe fotografii trebuie sa apara data si ora la care au fost facute, valoarea vitezei, sensul in care s-a deplasat masina si faptul ca a fost efectuata anterior auto-testarea radarului.

Aparatele radar de tip stationar nu pot fi amplasate in apropierea surselor puternice de radiatii electromagnetice, respectiv stalp de radio, televiziune, telefonie mobila sau retea de inalta tensiune. Conducatorii auto opriti in trafic nu pot solicita fotografia – proba, dar au acces la alte documente. Echipajul de Politie care efectueaza controale cu radare trebuie sa aiba in permanenta asupra lui certificatul de omologare al radarului, buletinul de verificare metrologica si autorizatia de operator radar, pentru agentul care intocmeste procesul verbal. Lipsa oricaruia din aceste documente poate fi trecuta in procesul verbal la rubrica „alte mentiuni” si atrage nulitatea amenzii, daca este contestata in instanta.

amenda1

Contestarea procesului verbal

Pentru a face contestatie nu este nevoie de prezenta fizica. Puteti sa trimiteti plangerea prin posta cu confirmare de primire. Plangerea se depune la sediul Politiei Rutiere unde lucreaza politistul care v-a amendat. Termenul de contestatie este de 15 zile de la data la care ati luat la cunostiinta de continutul procesului verbal. Dosarul pentru contestatie trebuie sa contina : copia dupa actul de identitate si dupa amenda, plangerea impotriva procesului verbal si un memoriu impotriva politistului, daca este cazul – toate in doua exemplare.

Principalele motive de anulare a proceselor verbale sunt: neprezentarea probei radar in instanta; politistul nu mentioneaza distanta de indicatorul care interzice oprirea / stationarea si nu mentioneaza numarul casei in fata careia a fost oprita masina; nementionarea motivelor care au dus la intocmirea unui proces verbal sau care nu contin datele cerute de lege; nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului; lipsa semnaturii agentului constatator; lipsa mentiunilor cu privire la numele si functia agentului constatator; stabilirea amenzii in suma totala, fara sa se indice sanctiunea aplicata pentru fiecare din contraventiile stabilite.

Multe dintre contestatiile facute impotriva proceselor verbale de contraventie vin ca urmare a faptului ca masura principala a amenzii este insotita de cea complementara, de suspendare a permisului, puncte de penalizare sau retinerea certificatului de inmatriculare. Contestatiile amana punerea in aplicare a sanctiunilor complementare, chiar daca in multe cazuri conducatorii auto nu au motive sau probe in acest sens.

Cum trebuie sa se comporte agentul

Aplicarea sanctiunilor se face numai de catre agentii constatatori, iar in cazul amenzilor rutiere politistul care va opreste are si obligatii. Astfel, in momentul in care sunteti tras „pe dreapta”, agentul de la Rutier trebuie sa vina in dreptul portierei soferului, sa salute, sa se prezinte si sa ceara pe un ton politicos documentele (actul de identitate, permisul de conducere, atestatul profesional – talonul masinii si asigurarea RCA). Toate actele trebuie prezentate in original. Lipsa unuia se sanctioneaza cu avertisment sau amenda. In cazul in care nu aveti actele la dumneavoastra, agentul poate face verificarea prin statie in baza de date. Politistul trebuie sa-i comunice soferului motivul opririi si abaterea comisa, precum si faptul ca trebuie sa ramana in masina pana la completarea actelor de constatare.

La final agentul trebuie sa returneze toate documentele in cazul in care nu trebuie retinut vreunul. Pentru a fi valabil, pe procesul verbal trebuie obligatoriu inscrise data si locul unde este incheiat, numele, prenumele, calitatea si instituţia din care face parte agentul constatator, datele dumneavoastra personale din actul de identitate, codul numeric personal al dumneavoastra, ocupatia si locul de munca, precum si descrierea faptei pentru care ati fost oprit, prin indicarea datei, orei si locului si descrierea imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite.

Un proces verbal nu poate fi completat de alta persoana decat de „agentul constatator”. Nu pot fi asadar date amenzi radar folosind date transmise prin statie, uneori la kilometri distanta, politistului care v-a oprit. In acest caz, contestarea sanctiunii are sanse maxime de reusita.

Daca procesul verbal nu poarta semnatura dumneavoastra, politistul trebuie sa aleaga un martor care sa contrasemneze. Daca nu semnati procesul verbal sau nu erati de fata cand s-a intocmit, se va considera ca ati luat cunostinta de acesta cand ati primit prin Posta scrisoarea cu amenda, iar termenul de atacare in justitie curge din ziua imediat urmatoare.

Statisticile arata ca aproximativ un sfert dintre soferii care au atacat procesele verbale ale Poliţiei Rutiere au avut de castigat. Juristii spun insa ca multi contestatari, care au facut plangerea imediat dupa sanctiune, sub imperiul nervilor, nu se mai prezinta ulterior la termene si pierd procesul. Chiar si asa, aceasta inseamna ca sansele de reusita in instanta sunt destul de mari, iar multi agenti de politie fac greseli in completarea proceselor verbale sau greseli de alta natura, sanctionabile de catre contravenienti.

kll

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto