09.25.2021 6:32

Ai primit o amenda aplicata sau comunicata prea tarziu? Iata cum poti sa ceri anularea sanctiunii

Legislatia in vigoare stabileste ca faptele de natura contraventionala pot fi sanctionate de autoritati intr-o perioada de timp limitata de la savarsirea efectiva a acestora. De asemenea, comunicarea amenzilor trebuie facuta cu respectarea unui termen strict. Atunci cand autoritatile aplica sau comunica amenzi desi termenele legale sunt depasite, contravenientii pot cere in instanta anularea sanctiunilor, invocand prescriptia.

Cadrul legislativ de baza aplicabil în cazul contraventiilor este, in momentul de fata, Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Prin intermediul acestui act normativ sunt aparate valorile sociale ce nu sunt ocrotite de legea penala.

„Legea contraventionala apara valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penala. Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti”, este punctat in document.

Amenda este una dintre principalele sancţiuni contraventionale prevazute in ordonanta Executivului, alaturi de avertisment si prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

Daca autoritatile aplica sau comunica amenzi fara sa respecte termenele impuse de lege, contravenientii se pot adresa instantelor judecatoresti. „Instanta anuleaza procesele-verbale de contraventie prin care s-au aplicat amenzile contraventionale si dispune exonerarea petentilor de plata amenzilor aplicate in sarcina lor. Persoanele care ataca un proces-verbal de contraventie au, in instanta, calitatea de petenti”, ne-a explicat Gabriela Pintea, consilier juridic si consultant pe Forumul AvocatNet.ro.

Important! Contraventiile sunt constatate printr-un proces-verbal, care se incheie de catre un agent constatator. Agenti constatatori pot fi, dupa caz, primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, persoanele imputernicite de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al Bucurestiului, dar si de alte persoane indicate in legile speciale.

 
Amenda aplicata dupa depasirea termenului legal

Amenzile pot fi aplicate in maximum aase luni de la data savarsirii faptei, asa cum stabileste legea contraventionala. Iar cand vorbim despre aplicarea sanctiunii ne referim la incheierea efectiva a procesului-verbal de catre agentul constatator.

„Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de sase luni de la data savarsirii faptei. Prevederea prezinta interes numai in situatia in care contravenientul nu este prezent la incheierea procesului-verbal. Prin «aplicarea sanctiunii contraventionale» se intelege incheierea procesului-verbal de contraventie. Dupa cum rezulta din prevederea legala agentul constatator este obligat sa incheie procesul-verbal de contraventie in termen de sase luni de la data la care constata savarsirea unei fapte contraventionale”, a afirmat Gabriela Pintea.

Practic, daca procesul-verbal este incheiat dupa expirarea termenului legal, intervine prescriptia, care poate fi constatata numai de o instanta judecatoreasca, a subliniat consilierul juridic: „In situatia in care agentul constatator incheie procesul-verbal de contraventie dupa expirarea termenului de sase luni, intervine sanctiunea prescriptiei aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale. Interventia prescriptiei trebuie sa fie constatata de instanta judecatoreasca competenta, printr-o hotarare judecatoreasca”.

Specialistul ne-a spus ca, intr-o astfel de situatie, contravenientul poate sa formuleze o plangere, in cel mult 15 zile de la comunicarea procesului-verbal, prin care sa invoce exceptia prescriptiei aplicarii sanctiunii contraventionale.

Petentul trebuie sa depuna plangerea la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, iar aceasta trebuie sa fie insotita de anumite documente. „Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, insotita de actul care face dovada platii taxei judiciare de timbru de 20 de lei si de documentele care fac dovada depasirii termenului de sase luni”, a punctat Gabriela Pintea. Depasirea termenului legal poate fi dovedita, de exemplu, chiar cu procesul-verbal de contraventie si cu plicul in care a fost trimis, insa, in functie de situatie, pot fi folosite si alte documente.

Totusi, Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 cuprinde si doua exceptii de la regula incheierii procesului-verbal de contraventie in maximum sase luni de la savarsirea faptei. Mai exact, termenul de sase luni curge de la data incetarii savarsirii faptei, atunci cand este vorba de contraventii continue. „In cazul contraventiilor continue, termenul (…) curge de la data incetarii savarsirii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp”, dispune actul normativ amintit.

Cealalta exceptie este atunci cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea este contraventie. In acest caz, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare/urmarire penala ori in fata instantei de judecata, in masura in care sesizarea s-a facut inauntrul termenului de sase luni. „Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel”, mai scrie in ordonanta.

Atentie! In prezent, exista si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale, acestea fiind stabilite prin legi speciale. Cateva exemple in acest sens sunt, potrivit specialistului contactat de AvocatNet.ro, Legea nr. 297/2004 privind piata de capital (trei ani de la data savarsirii faptei), OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice (un an de la data savarsirii faptei), OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital (trei ani de la data savarsirii faptei) si OUG nr. 13/2013 privind serviciile postale (un an de la data savarsirii faptei).
Amenda comunicata dupa depasirea termenului legal

Si in cazul comunicarii procesului-verbal de contraventie exista un termen-limita ce trebuie respectat pentru a evita prescriptia. Acesta este de doua luni de la data aplicarii sanctiunii.

Concret, potrivit Ordonantei de Guvern nr. 2/2001, „executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii sanctunii”. Pana la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, termenul a fost de o luna, insa Executivul a decis sa-l dubleze.

„Dupa cum rezulta din prevederea legala, agentul constatator este obligat sa comunice procesul-verbal contravenientului in termen de doua luni de la data la care l-a încheiat. In situatia in care agentul constatator comunica procesul-verbal de contraventie dupa expirarea termenului de doua luni, intervine sanctiunea prescriptiei executarii amenzii contraventionale”, a afirmat consultantul juridic Gabriela Pintea, adaugand ca prescriptia trebuie, de asemenea, constatata de judecatori: „Interventia prescriptiei trebuie sa fie constatata de instanta judecatoreasca competenta, printr-o hotarare judecatoreasca. Contravenientul va formula plangere prin care va invoca exceptia prescriptiei executarii sanctiunii contraventionale”.

Plangerea trebuie formulata si depusala judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia in maximum 15 zile de la comunicarea procesului-verbal. Aceasta trebuie sa fie insotita de actul prin care se dovedeste plata taxei judiciare de timbru de 20 de lei si de documentele din care sa reiasa ca termenul de comunicare este depasit.

„In situatia in care contravenientul afla de existenta procesului-verbal de contraventie de-abia in faza executarii silite a actului sanctionator, atunci acesta poate invoca exceptia prescriptiei executarii amenzii contraventionale pe calea contestatiei la executare”, subliniaza Gabriela Pintea.

Important! Conform specialistului, singura taxa ce trebuie achitata in cazul formularii unei plangeri împotriva unui proces-verbal de contraventie este taxa judiciara de timbru de 20 de lei. Aceasta este datorata si pentru plangere, si pentru atacarea hotararii pronuntate de instanta de fond (daca este cazul).

 Informatiile fara de care procesul-verbal de contraventie este nul

Legea contraventionala prevede ca lipsa anumitor informatii dintr-un proces-verbal atrage nulitatea acestui document.

Mai exact, este vorba de „lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator”, dupa cum scrie in OG nr. 2/2001. Nulitatea poate fi constatata si din oficiu.

In acest sens, de retinut este o situatie in privinta careia a trebuit sa se pronunte, prin decizie a Completului competent sa judece recursul in interesul legii, Inalta Curte de Casatie si Justite (ICCJ). Este vorba, mai precis, de procesul-verbal de contraventie pentru lipsa rovinietei intocmit in urma depistarii cu camele video folosite de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

In acest caz, judecatorii Inaltei Curti au hotarat ca, in lipsa semnaturii de mana a agentului constatator, procesul-verbal de contraventie este nul. Decizia — care este obligatorie din martie — a fost luata in conditiile in care CNADNR semna electronic documentele si le expedia in format tiparit, iar instantele — prin hotararile contradictorii date in cauzele referitoare la acest aspect — nu s-au putut pune de acord asupra legalitatii procedeului.

B1362944912

Citeste mai mult. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto