- Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie! - https://www.auto-business.ro -

Accidente cauzate de agresivitatea la volan

Posted By Florin Morariu On 19 ianuarie 2016 @ 8:49 In Info Utile | No Comments

Agresivitatea la volan, printre cauzele accidentelor rutiere

Pe lânga oboseala, neatentie, alcool sau lipsa de experienta, si agresivitatea la volan creste semnificativ iminenta producerii de accidente rutiere, atrag atentia specialistii în psihologia transportului.

Totodata, prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera “PsihoTrafiQ” afirma ca persoanele agresive la volan se încadreaza din punct de vedere psiholog în categoria comportamentului de tip A, adica sunt acele persoane impulsive care au, în general, un temperament coleric, caracterizate prin competitivitate accentuata.

Când suntem mai agresivi în trafic si care sunt cauzele?

Specialistul semnaleaza ca perioada din saptamâna când se atinge gradul critic de agresivitate la volan este vineri, la ora 17.45, deoarece se apropie weekendul si persoanele din trafic au acumulat toata oboseala si tensiunile din timpul saptamânii. În acelasi timp, agresivitatea la volan este întretinuta de modul în care se comporta ceilalti participanti la trafic.

“Din punct de vedere al vârstei, am observat o frecventa mai mare, atunci când vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Acestia îsi gestioneaza mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experienta rutiera si a indicelui de maturitate rutiera scazut si au tendinta de a raspunde agresiv în trafic. Persoanele mai în vârsta sunt mai defensive în trafic deoarece au acumulat experienta rutiera suficienta astfel încât sa îsi gestioneze mai bine emotiile”, declara doctorul în psihologie Mihaela Rus.

Tipul de masina pe care o conducem reprezinta, în opinia expertului, un alt factor facilitator al comportamentului agresiv. “În acest întreg proces, practica a demonstrat ca nu doar educatia, cât mai ales propria raportare la masina pe care o conduce poate genera un comportament agresiv. Acest lucru poate crea cognitii disfunctionale în raportarea soferilor la trafic, deoarece simplul considerent ca au o masina puternica, masiva, le creaza un sentiment de siguranta si nu iau în calcul siguranta celorlalti participanti la trafic”, declara presedintele Asociatiei PsihoTrafiQ.

Cum trebuie sa raspundem când alti soferi sunt agresivi cu noi în trafic?

Chiar daca nu suntem agresivi în trafic, putem deveni victimele altor participanti, care taxeaza într-un mod agresiv greselilele noastre sau pur si simplu îsi manifesta superioritatea prin agresivitate. Specialistul ne recomanda sa le raspundem acestor soferi printr-un comportament defensiv, fara sa le întarim pozitiv comportamentul lor agresiv.

“De multe ori suntem taxati fara vina în trafic si pur si simplu suntem agresati verbal de soferi. În acele momente, este bine sa nu ripostam si sa adoptam un comportament defensiv. Putem învata sa ne stapânim la volan daca participam la cursuri de conducere defensiva, care se organizeaza în scolilele de conducere defensiva, de catre instructor speciali antrenati”, declara prof. univ. dr. Mihaela Rus.

Campanii de responsabilizare a participantilor la trafic

Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera “PsihoTrafiQ” a derulat în ultimii ani campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Rus si psihologul principal Ionel Simionca – vicepresedintele Asociatiei, în vederea reducerii acestor comportamente disfunctionale, care tind sa contamineze comportamental din ce în ce mai multi soferi. Printre acestea, amintim campaniile nationale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” si “Alcoolul la volan este un accident”. Totodata, Asociatia organizeaza cursuri de formare, adresate psihologilor, menite sa formeze din ce în ce mai multi experti în psihologia transportului, care sa promoveze educatia rutiera si atitudinile responsabile în trafic.

psihotrafiq [1]

Mai multe informatii gasiti pe www.psihotrafiq.ro [2]


Article printed from Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie!: https://www.auto-business.ro

URL to article: https://www.auto-business.ro/info-utile/accidente-cauzate-de-agresivitatea-la-volan.html

URLs in this post:

[1] Image: http://www.auto-business.ro/wp-content/uploads/2016/01/psihotrafiq.jpg

[2] www.psihotrafiq.ro: http://www.psihotrafiq.ro

Copyright © 2012 Autobusiness. All rights reserved.