01.27.2022 22:53

Nou centru tehnologic si circuit de teste in 2017

16.000.000 Euro pentru noul centru tehnologic si circuitul de teste din Santa Cruz de la Zarza, Spania

Nokian Tyres, cel mai nordic producator de anvelope din lume, îsi extinde strategia de dezvoltare a produselor anuntând inaugurarea în 2017 a unui nou si versatil centru tehnologic.

Centrul de dezvoltare modern va fi amplasat în Santa Cruz de la Zarza, Spania, la sud de Madrid si se va întinde pe o suprafata de 300 ha. El va servi  în mod special la dezvoltarea si testarea anvelopelor de vara cu indici de viteza ridicati, dar si la testarea caracteristicilor anvelopelor de iarna.

Nokian Tyres, companie recunoscuta ca pionier în tehnologia anvelopelor de iarna, îsi va consolida astfel si expertiza în domeniul anvelopelor de vara prin intermediul acestui nou centru tehnologic.

Valoarea investitiei se ridica la aproape 16.000.000 Euro, iar constructia este programata sa debuteze la începutul anului 2017. Asamblarea finala a centrului se va încheia la sfârsitul lui 2019, însa primul stagiu va fi finalizat pe parcursul anului 2017. Soferii obisnuiti vor fi principalii beneficiari ai facilitatilor oferite de noul centru tehnologic din Spania, anvelopele dezvoltate si testate aici putând oferi siguranta sporita si manevrabilitate ireprosabila.

Testarea se va face pe diferite trasee cu grad de dificultate ridicat si, în plus, acest nou centru va permite dezvoltarea produselor pe tot parcursul anului.

Un centru complet cu tehnologie de ultima generatie

Centrul  va utiliza tehnologie de ultima generatie si va include un circuit oval cu o lungime de 5 km, care  va înconjura suprafata acestuia. „Acest circuit oval are curbe cu înclinare laterala si ne permite sa testam anvelopele noastre de vara, cât si pe cele de iarna, cu indici de viteza ridicati la viteze de pâna la 300 km/h (186 mph). Exista cerere pentru anvelope cu indici ridicati de viteza în mod special în Europa Centrala si în America de Nord, iar acestea sunt cele doua zone unde în prezent dorim sa ne dezvoltam puternic”, spune Antti-Jussi Tähtinen, Vicepresedinte Marketing si Comunicare la Nokian Tyres.

În centrul circuitului oval se vor construi alte circuite de teste care vor fi folosite pentru studierea si testarea comportamentului anvelopelor la acvaplanare, frânarea pe carosabil umed si manevrabilitate. Aceste circuite vor fi adecvate pentru majoritatea testelor de omologare a anvelopelor, cum ar fi testarea zgomotului. „Am vrut sa gasim un loc în Europa de Sud cu mult soare, vreme frumoasa si temperaturi ridicate. Bineînteles, acest loc trebuia sa aiba o atmosfera placuta si sa fie conectat la reteaua rutiera, astfel încât anvelopele, masinile, personalul de teste si clientii sa ajunga cu usurinta. Intentionam sa folosim acest centru tehnologic si pentru organizarea evenimentelor de lansare de produs”, a adaugat Tähtinen.

“Iadul alb”, centrul de testare de la Ivalo – Dimensiunea nordica a testelor de iarna

Nokian Tyres investeste mai bine de jumatate din bugetul destinat cercetarii si dezvoltarii în testarea produselor. Testarea doar în conditii de laborator de cele mai multe ori nu ofera rezultate suficiente, astfel ca Nokian Tyres îsi testeaza produsele în medii reale pentru a asigura functionarea ireprosabila a anvelopelor în conditii dificile si variate.

Compania are radacini puternice în nord, în urma cu 80 de ani fiind prima companie din lume care a dezvoltat si produs anvelope de iarna. În prezent, Nokian Tyres dedica jumatate din an testarii implacabile a anvelopelor de iarna la nord de Cercul Polar, în imensul centru de testare de la Ivalo, denumit „Iadul alb”, care se întinde pe mai bine de 700 ha. Compania testeaza un set de anvelope supunându-l la peste 20 de ture de circuit, în conditiile meteorologice extreme ale Laponiei (Finlanda). Centrul de testare, înfiintat în 1986, analizeaza manevrabilitatea anvelopelor pe zapada si pe gheata, cât si caracteristicile la accelerare si frânare ale acestora.

În orasul finlandez Nokia, unde compania îsi are originile, exista un circuit de teste suplimentar în vecinatatea sediului central si a fabricii Nokian Tyres. Acesta dispune de un sistem avansat de udare a pistei pentru ca testele pe carosabil umed sa poata fi efectuate chiar si în zilele însorite. Centrul este dotat, la acest moment, cu tehnologii avansate precum High Speed Photography (fotografierea fenomenelor foarte rapide) si tehnologia de teste pe lapovita netezita si este într-o continua dezvoltare.
NokianTyres-center 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto