09.22.2021 17:03

Toyota Prius si Ford Escape au ajuns pe mainile unor hackeri

Chris Valasek si Charlie Miller, hackeri de meserie, sunt printre putinii care au demonstrat cat de periculoase pot fi atacurile la sistemul informatic al unei masini.

Cei doi au primit o bursa de la agentia Defence Advanced Research Projects (DARPA) si au cumparat doua masini moderne: o Toyota Prius si un Ford Escape. Ulterior au intrat in reteaua micilor computere de bord care functioneaza in practic toate masinile care se vand astazi pe piata.

„Inginerii au ajuns la concluzia ca un computer poate calcula mult mai bine cum sa combine benzina cu aerul, decat un dispozitiv mecanic. Sunt mult mai eficiente si poti obtine un consum mai bun“, spune Valasek. Dar nu a durat mult timp pana cand aceste computere au inceput sa fie folosite la o serie de alte lucruri, precum controlul vitezei de croaziera sau la sistemul de antiblocare a rotilor. „Acum am ajuns la punctul in care masinile se parcheaza singure. Si asta nu e o magie. Sunt computerele de bord care au senzori si servomotoare“, mentioneaza Valasek.

Toate aceste dispozitive minuscule sunt conectate la o retea deschisa. Ele asculta fiecare mesaj primit si nu verifica de unde vine o anumita comanda. Acest lucru face masinile foarte vulnerabile la atacuri.

Orice senzor atasat de un procesor al retelei este vulnerabil. Dupa ce Miller si Valasek au invatat codul care controleaza Unitatile Centrale Electronice (ECU) ale celor doua masini pe care le-au testat au fost in stare sa cauzeze tot felul de pagube. Au putut misca volanul la o viteza mare, in cazul Priusului. Au putut face masina sa franeze sau sa accelereze brusc, sa claxoneze sau sa dezactiveze sistemul de pregatire in caz de accident sau sa manevreze centurile de siguranta. La Ford Escape, daca soferul se misca incet, puteau misca volanul sau chiar sa franeze.

Sursa: capital.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto