- Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie! - https://www.auto-business.ro -

Tinerii conducatori auto sunt ingrijorati de conditiile de iarna

Posted By Florin Morariu On 13 decembrie 2012 @ 10:13 In Articole | No Comments

Un procent de 61% din tinerii conducatori auto din Europa nu au nicio pregatire în a conduce masina pe zapada iar 50% dintre acestia nu stiu de ce anvelope au nevoie în conditii de vreme rece si umeda

Deoarece iarna se apropie, un nou studiu realizat de Goodyear arata ca 34% din conducatorii auto incepatori din Europa nu stiu nimic despre cum sa conduca în conditii de vreme rece si înteleg într-o mica masura importanta deosebita pe care o are alegerea corecta, în functie de anotimp, a anvelopelor pentru masina lor.

Utilizarea masinii în timpul iernii necesita echilibru si bune abilitati de coordonare, care sunt determinate de cerebel, o parte a creierului, si sunt dezvoltate prin practica si experienta. Din pacate, multi soferi care au obtinut recent permisul nu considera ca activitatea de conducere pe o vreme nefavorabila necesita o atentie deosebita.

Studiul, care a investigat comportamentul a 6.400 de tineri conducatori auto cu vârste sub 25 de ani din 16 piete (15 tari europene si Africa de Sud), a fost conceput pentru a întelege cum gândeste un tânar conducator auto si pentru a scoate în evidenta câteva aspecte interesate în ceea ce priveste comportamentul acestora în traficul rutier.

Conducerea pe zapada îi sperie pe tineri

Studiul a aratat ca 33% din tinerii conducatori auto nu se simt confortabil când vine vorba de conducerea pe zapada, femeile fiind vizibil mai nelinistite decât barbatii (40% fata de 25%). În timp ce persoanele care locuiesc în tari unde iernile sunt mai lungi în mod constant, precum Suedia si Elvetia, au fost cel mai bine pregatite si, prin urmare, mai putin îngrijorate, mai mult de 60% din tinerii din tari precum Belgia, Franta, Italia si Marea Britanie – unde zapada apare doar în timpul iernii – nu au avut nicio pregatire în ceea ce priveste  conducerea în conditii nefavorabile. Tinerii conducatori auto din Spania se afla în fruntea clasamentului în ceea ce priveste teama de zapada, 50% afirmând ca au o senzatie de disconfort atunci când conduc pe zapada, urmati îndeaproape de tinerii din Franta si Belgia unde 47% si respectiv 39% au acelasi sentiment. Suedezii, austriecii si germanii sunt cei mai obisnuiti cu conditiile de iarna, doar 6%, 9% si respectiv 9% marturisind ca nu se simt confortabil.

„Conducerea pe zapada poate cauza probleme chiar si celor mai experimentati conducatori auto”, a declarat Directorul de Comunicare Corporativa de la Goodyear EMEA, Jens Völmicke. „Faptul ca se simti pregatiti este o parte importanta în sporirea încrederii tinerilor conducatori auto fata de zapada, dupa cum este si faptul de a fi echipati corect, cu anvelope destinate conditiilor de iarna.”

Îngrijorati de conditiile de umiditate

Un alt aspect la fel de îngrijorator este lipsa de siguranta pe care tinerii conducatori auto o resimt în conditii de carosabil umed. În ciuda faptului ca ploaia este un fenomen care apare zilnic în timpul lunilor de iarna în cea mai mare parte a Europei, multi conducatori auto începatori declara ca nu au experienta si sunt îngrijorati în ceea ce priveste conditiile de umiditate si 67% din tinerii conducatori auto din Turcia, 63% din cei din Rusia si 55% din cei din Spania afirma ca nu au beneficiat de nicio pregatire specifica pentru conducerea pe vreme umeda. Un sfert din tinerii conducatorii auto din Belgia si Polonia s-au simtit destul de inconfortabil la volan în conditii nefavorabile, în timp ce conducatorii auto francezi, cehi, turci si olandezi au înregistrat chiar niveluri înalte de nesiguranta (20%, 19%, 18% si respectiv 18%). Înca o data germanii, austriecii si suedezii s-au simtit cei mai în siguranta în ceea ce priveste conducerea în conditii de carosabil umed, 5%, 6% si respectiv 6% simtindu-se inconfortabil. Danezii sunt si ei obisnuiti cu umiditatea, doar un procent de 8% din ei afirmând ca sunt totusi îngrijorati.

Tinerii au nevoie de sfaturi calduroase în ceea ce priveste conducerea pe vreme rece.

Se pare ca tinerii înteleg într-o mica masura regulile de baza ale conducerii pe vreme rea.

49% din tinerii conducatori auto nu constientizeaza ca la temperaturi scazute ar putea utiliza anvelope speciale de iarna care ajuta la cresterea aderentei pe carosabil umed si acoperit cu zapada, iar 2 din 5 sunt dispusi sa ceara informatii s-au sa schimbe anvelopele.

Constientizarea în rândul femeilor este putin mai mica decât în rândul barbatilor, iar aceasta se întâmpla probabil din cauza faptului ca ele sunt mai putin interesate de elementele de mecanica ale masinii (26% dintre femei afirma ca nu stiu despre anvelopele de iarna fata de doar 14% dintre barbati). Un lucru încurajator este faptul ca tinerii care conduc mai mult de 10.000 km pe an sunt mai constienti de nevoia de a-si adapta vehiculul la conditiile de iarna decât cei care conduc doar câteva sute de kilometri (doar 17% nu stiu fata de 23% din conducatorii care au un kilometraj scazut).

În urma studiului, Goodyear va continua parteneriatul cu Asociatia Europeana a Scolilor Auto pentru a oferi tinerilor mai multa pregatire cu privire la conducerea autovehiculului în siguranta în conditii meteorologice nefavorabile si pentru ca acestia sa primeasca informatii corecte referitoare la pregatirea masinii si a anvelopelor pentru lunile mai reci.

„Conducerea pe timp de iarna necesita câteva tehnici specifice cu o atentie deosebita acordata anvelopelor si benzii de rulare”, a declarat Gerhard von Bressensdorf, Presedintele Asociatiei Europene a Scolilor Auto. „În urma studiului reiese clar faptul ca tinerii sunt preocupati pentru conducerea pe timp de iarna si dornici sa învete cât mai mult.”

Vestea buna este ca tinerii conducatori auto sunt dornici sa învete, 60% din ei sunt dispusi sa afle care sunt cele mai bune anvelope de iarna, iar 51% se documenteaza de pe internet pentru a obtine mai multe informatii. Tinerii sunt putin mai mult preocupati decât femeile si, de asemenea, sunt mai dispusi sa schimbe anvelopele înainte de a ajunge la adâncimea minima a benzii de rulare (75% fata de 70%). Un procent linistitor de 84% din totalul tinerilor conducatori auto afirma ca una din calitatile principale pe care le asteapta cel mai mult de la anvelope este capacitatea de frânare pe carosabil umed care asigura oprirea pe o distanta cât mai mica.

Nota pentru editori

Despre metodologia studiului

Studiul a fost realizat de IPSOS în numele Goodyear EMEA pentru a întelege mai bine constientizarea, opiniile si practicile privind siguranta rutiera în rândul tinerilor conducatori auto si al începatorilor.

În total au fost intervievati 6.400 de respondenti cu 400 de interviuri pe tara în urmatoarele state:

– Austria

– Belgia

– Republica Ceha

– Danemarca

– Franta

– Germania

– Italia

-Tarile de Jos

– Polonia

– Rusia

– Spania

– Suedia

– Elvetia

– Africa de Sud

– Turcia

– Marea Britanie.

Au fost în total 20 de întrebari care au acoperit cinci teme:

– educatia în trafic

– comportamentul pe sosea

– accentul pus pe stilul de viata si pe societate

– pregatirea sezoniera

– pregatirea pentru iarna.

Cercetarea de teren s-a desfasurat în perioada 23 iulie – 17 august 2012. Interviurile au fost realizate online în limba locala a fiecarei tari. Respondentii au trebuit: sa aiba permis de conducere valabil, sa aiba peste 18 ani si sa fie conducatori auto activi.

Rezultatele complete ale sondajului sunt disponibile la cerere.

Despre Goodyear

Goodyear este una din cele mai mari companii producatoare de anvelope din lume. Are aproximativ 71.000 de angajati si îsi fabrica produsele în 53 de unitati de productie din 22 de tari peste tot în lume. Cele doua centre ale sale pentru inovare din Akron, Ohio si Colmar-Berg, Luxemburg dezvolta produse si servicii de ultima generatie care stabilesc standardul pentru tehnologie si performanta în aceasta industrie.

Goodyear are o experienta de 111 ani în dezvoltarea unei parti importante a oricarui vehicul – anvelopa. Noi credem ca avem o responsabilitate în faptul de a fi implicati în dezbaterile privind siguranta pe care o genereaza anvelopele si vrem sa contribuim la o mobilitate mai sigura. În Europa, Goodyear este semnatar al Cartei Europene pentru Siguranta Rutiera (CESR). Goodyear a sustinut ideea unei etichete europene pentru anvelope prin care sa le fie mai usor consumatorilor sa aprecieze performanta anvelopelor dintr-o perspectiva a mediului înconjurator si a sigurantei. Goodyear a sprijinit introducerea obligatorie a sistemului de monitorizare a presiunii în anvelope – un sistem electronic proiectat pentru a monitoriza presiunea aerului din interiorul unei anvelope – în toate autoturismele noi începând cu anul 2012 si în toate masinile începând cu 2014. De asemenea, Goodyear sprijina ideea de a determina statele membre UE sa introduca o lege privind obligativitatea anvelopelor de iarna pentru a îmbunatati siguranta rutiera în conditii de iarna. Goodyear se angajeaza, alaturi de partile interesate, sa demonstreze importanta sigurantei rutiere.

Pentru mai multe informatii despre Goodyear si produsele sale, vizitati www.goodyear.com.

Despre Asociatia Europeana a Scolilor Auto

Asociatia Europeana a Scolilor Auto cuprinde 25 de Asociatii de Scoli Auto din 24 de tari europene cu toate autoritatile, institutiile si organizatiile europene, care sunt interesate de urmatoarele aspecte: instructiunile de conducere, învatamântul instructorilor auto, perfectionarea conducatorilor auto, educatia ulterioara a soferilor începatori, conducerea ecologica, toate aspectele referitoare la siguranta rutiera. Aceasta încurajeaza initiativele care conduc la o îmbunatatire a sigurantei rutiere.

Principalele obiective sunt: armonizarea educatiei si examinarii instructorilor si/sau a profesorilor de conducere, pregatirea si concordanta indicatiilor si a conceptelor educationale pentru instruirea tuturor categoriilor de soferi, pregatirea si armonizarea indicatiilor pentru instruirea avansata a tuturor categoriilor de soferi, concordanta educatiei si examinarii conducatorilor auto, armonizarea standardelor de organizare a examinarii si a examinatorilor de conducere. Asociatia Europeana a Scolilor Auto este o asociatie profesionala neutra în ceea ce priveste aspectele politice si religioase. 


Article printed from Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie!: https://www.auto-business.ro

URL to article: https://www.auto-business.ro/articole/tinerii-conducatori-auto-sunt-ingrijorati-de-conditiile-de-iarna.html

Copyright © 2012 Autobusiness. All rights reserved.