09.23.2021 8:23

Timbrul de mediu

Timbrul de mediu este noua taxa auto, care in trecut era cunoscuta ca si taxa de poluare sau taxa de prima inmatriculare. Aceasta noua taxa are o formula de calcul diferita, in sensul in care masinile Euro 3 si Euro 4 vor plati cu 10% mai mult conform timbrului de mediu, iar masinile Euro 2, Euro 1 si noneuro vor plati intre 60%-90% mai putin fata de vechea taxa auto.

Timbrul este calculat in functie de emisia de CO2, care este luat in calcul in intregime, insa din punct de vedere fiscal si al protectiei mediului ne confruntam cu o situatie absurda, deoarece vechimea autovehiculului, capacitatea cilindrica si tipul motorizarii nu indica cat polueaza un autovehicul intr-un an, cel mai bun indicator fiind consumul de carburanti.

Timbrul de mediu va fi platit o singura data, la prima inmatriculare in Romania sau la prima transcriere, exceptand tranzactiile civile (partaj sau mostenire). In cazul celor care au platit  taxa de poluare, nu vor mai plati timbrul de mediu.

Timbrul se va aplica doar masinilor cu pana la 8 locuri si  nu va mai lua in calcul capacitatea cilindrica a masinii, accentul se va pune pe emisia de dioxid de carbon. Celelalte vehicule,(tiruri, autocare) vor plati in continuare taxa veche.

Autovehiculele misiunilor diplomatice, fortelor armate, fortelor de securitate a statului, politiei, jandarmeriei, ambulantelor, persoanelor cu dizabilitati, precum si autovehiculele electrice sau hibride, cele istorice, si cele donate autoritatilor statului vor fi scutite de plata timbrului de mediu.

Din fericire, timbrul de mediu ar putea sa fie desfiintat, deoarece 2 senatori, Valeriu Boeriu si Cristian Bodea au propus un proiect de lege in care cer eliminarea timbrului de mediu si transformarea acestuia in taxa de poluare care ar putea fi inclusa in pretul combustibililor la valoarea de un ban pe fiecare litru de carburant. Astfel, legea timbrului de mediu abia intrata in vigoare ar putea sa ramana doar istorie.

Szentgyorgyi Csilla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto