- Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie! - https://www.auto-business.ro -

Sunt maşinile diesel mai eficiente decât cele electrice?

Posted By Roxana Andreica On 20 aprilie 2013 @ 9:00 In Articole | No Comments

Justifică maşinile electrice investiţiile în reţeaua de alimentare electrică sau motoarele diesel rămân mai eficiente?

Unul dintre avantajele de necontestat ale maşinilor electrice ţine de funcţionarea cu zero emisii nocive, spre deosebire de maşinile cu motoare diesel, unde arderea motorinei înseamnă şi o cantitate însemnată de emisii CO2 pe kilometru.

Însă, la o privire de ansamblu, şi maşinile electrice pot fi blamate pentru emisii de CO2, dar indirect. Este vorba de emisiile CO2 ale centralelor care produc energia electrică necesară încărcării bateriilor maşinilor electrice.

Dat fiind că în Marea Britanie, la fel ca în multe alte ţări din Europa, curentul electric se obţine prin intermediul centralelor electrice pe cărbuni, specialitşii britanici au ajuns la concluzia că motoarele diesel sunt mai eficiente.

După calculele lor, centralele electrice bazate pe cărbuni au o eficienţă de maximum 38%, în timp ce motoarele diesel moderne stau ceva mai bine, cu o eficienţă de 40%, unele chiar depăşind acest procent, ceea ce reprezintă o evoluţie foarte mare faţă de anii ’80, când eficienţa unui diesel era sub 30%.

S-a ajuns la concluzia că diferenţa de poluare în materie de emisii CO2 este prea mică între maşinile electrice şi cele diesel pentru a justifica investiţiile ulterioare în infrastructura de alimentare a bateriilor maşinilor electrice.

Nu este greu de observat că, totuşi, nu e o analiză prea obiectivă, deoarece sunt luate în considerare doar emisiile CO2, în timp ce noxele de alte tipuri (dintre care cele mai periculoase la un diesel sunt particulele de fum) sunt omise din analiză.

Sursa: promotor.ro [1] 


Article printed from Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie!: https://www.auto-business.ro

URL to article: https://www.auto-business.ro/articole/sunt-masinile-diesel-mai-eficiente-decat-cele-electrice.html

URLs in this post:

[1] promotor.ro: http://www.promotor.ro/masini-noi/news/controversa-sunt-masinile-diesel-mai-eficiente-decat-masinile-electrice-10766488

Copyright © 2012 Autobusiness. All rights reserved.