10.20.2021 1:38

Spune-mi ce muzică asculţi ca să-ţi spun cum conduci

Credeati ca melodiile pe care le ascultati la volan nu va influenţează stilul de condus? Cei de la Confused.com au demonstrat printr-un studiu că există o legătură între melodiile ascultate şi comportamentul şoferilor.

Un eşantion de opt participanţi a fost folosit în cadrul experimentului, fiecare subiect fiind nevoit să conducă pe o distanţă de 500 de mile: 250 de mile fără muzică, iar restul de 250 de mile cu muzică. Stilul de condus al fiecăruia a fost apoi monitorizat cu ajutorul aplicaţiei MotorMate, aceasta înregistrând variabile precum viteza, accelaraţiile şi frânările.

În urma experimentului, o femeie care a ascultat numai melodii hip-hop pe durata celor 250 de mile a adoptat un stil de condus mai agresiv faţă de ceilalţi subiecţi, caracterizat prin accelerări rapide şi frânări în ultimul moment. Unul din bărbaţii participanţi la experiment a condus cu o viteză mult mai mare decât restul, în timp ce asculta piese heavy metal. Ascultând muzică clasică, un bărbat şi o femeie au arătat un stil de condus haotic şi imprevizibil.

Cum explică specialiştii?

În primul rând, melodiile foarte zgomotoase cresc puternic ritmul cardiac şi reprezintă un pericol pentru şoferi. În plus, un ritm alert al unei piese îi va face pe şoferi să se concentreze mai mult asupra melodiei în sine decât asupra condusului sau să accelereze inconştient pentru a se sincroniza cu tempo-ul acesteia, lucru extrem de periculos.

Iată cum arată topul celor mai dăunătoare 10 melodii pentru condus, conform Confused.com

1. The Black Eyed Peas – Hey Mama
2. Fall Out Boy – Dead on Arrival
3. M.I.A. – Paper Planes
4. Steriogram – Walkie Talkie Man
5. Guns N’ Roses – Paradise City
6. Nickelback – How You Remind Me
7. Ray Charles – Hit The Road Jack
8. Johnny Cash – Get Rhythm
9. Kanye West – Heartless
10. Snoop Dogg feat. Wiz Khalifa & Bruno Mars – Young, Wild and Free

Sursa: promotor.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto