05.16.2022 14:32

Scaunul auto pentru copii- nevoia de siguranta

De cele mai multe ori, neinformarea sau nepasarea pot avea efecte iremediabile asupra noastra si a celor din jur! In cazul copiilor, adultii sunt cei care sunt responsabili, mai ales atunci cand ii transporta pe cei mici. Exista cateva aspecte pe care nu ar trebui sa le trecem cu vederea.

 

Anul 1993 a facut debutul industriei de scaune pentru copii prin introducerea obligativitatii transportului copiilor in dispozitive special create in acest scop. Jurgen Balhause justifica aceasta directiva in Automeister: O coliziune la o viteza de 50 km/h corespunde unei caderi de la etajul al patrulea. De altfel, potrivit Codului Rutier actual, este interzis transportul copiilor cu masina, fara scaun care sa se inscrie in standardele de siguranta. Scaunul trebuie ales si instalat cu grija.

Instalarea scaunului presupune o atentie sporita, intrucat, o instalare incorecta duce la acelasi rezultat nedorit, accidentarea, de aceea, scaunul trebuie sa stea fix in masina, iar centurile sa fie intotdeauna stranse, nu prea lejere. Pentru copii, cel mai sigur loc in masina ar fi cel din spate, pe mijloc sau pe partea dreapta, ca acesta sa poata cobori sau urca de pe trotuar.

Pentru a alege un dispozitiv de transport potrivit trebuie sa ne facem o idee despre clasificarea acestora pe grupe, in functie de greutate:

Scaunul pentru bebelusi (grupa 0+), tip scoica, se potriveste copiilor pana la aproximativ 13 kg (18 luni) si ar trebui amplasat cu spatele fata de sensul de mers. Intotdeauna vom avea grija la perna de aer care se poate declansa, in caz de accident, de aceea, nu vom instala scaunul in dreptul unul air-bag activ si niciodata pe locul din fata, in dreapta soferului.

Grupa I se potriveste copiilor care au intre 9  si 18 Kg. In functie de necesitati, putem ajusta lungimea centurii de siguranta sau inaltimea scaunului. Scaunele devin prea mici atunci cand distanta dintre varful capului copilului si varful scaunului  este mai mare de aproximativ 2,5 cm.

Grupa II, pentru copii cu greutatea intre 15 si 25 kg, pot fi folosite si scaune apartinatoare grupei inferioare folosind inaltatoare sau suporturi pentru cap.

Grupa III, potrivita pentru copii de 25- 36 kg, se adreseaza copiilor de pana la 12 ani. Se renunta la scaunul auto, daca acestia au 150 cm inaltime. Se foloseste in continuare centura de siguranta, care se situeaza intre umar si cap.

In prezent, industria scaunelor auto pentru copii este in plina dezvoltare, tocmai datorita importantei care  este atribuita subiectului. Cand vine vorba de siguranta copiilor, ar fi bine sa nu facem rabat de la calitate.

Ramona Țuțuianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto