01.23.2022 11:31

Sa aluneci pe gheata e amuzant, doar daca nu conduci!

„E amuzant. Doar daca nu conduci.” Acesta este sloganul folosit de Goodyear într-un spot publicitar ce arata animale si oameni alunecând haios pe gheata.

Spotul îsi propune sa atraga atentia conducatorilor auto asupra faptului ca a venit vremea sa îsi schimbe anvelopele de vara cu unele de iarna. Pentru a evita aglomerarile la service, conducatorii auto ar trebui sa nu astepte pâna în ultimul moment ci sa îsi faca programari din timp la service, mai ales ca temperaturile au scazut deja sub 7 grade C, si nu o data a si nins. Ceea ce îi împiedica pe conducatorii auto sa îsi programeze din timp schimbul de anvelope sunt câteva mituri care înca mai circula în rândul lor.

Mitul 1:

Trebuie sa folosesti anevelope de iarna doar pe drumuri acoperite cu zapada sau gheata

Adevarul:

Nu trebuie sa astepti pâna la prima zapada! Daca temeperaturile scad sub 7 grade C, a venit deja vremea sa îsi schimbi anvelopele de vara cu cele de iarna, pentru ca în conditii de vreme rece anvelopele de vara se întaresc din cauza continutului de siliciu mai scazut, aderenta lor se diminueaza, iar riscul de accidente creste. Anvelopele de iarna sunt mai moi si mai flexibile, în virtutea continutului de siliciu mai ridicat, ceea ce înseamna ca si aderenta lor este mai buna în conditii de vreme rece.

Mitul 2:

Anvelopele de iarna sunt scumpe

Adevarul:

Nu este nici o diferenta la pret între o anvelopa de vara si una de iarna. Utilizarea anvelopelor în functie de anotimpul pentru care ele au fost create creste durata operationala de viata a anvelopelor. Mai simplu spus: doua seturi de anvelope vor dura mai mult, mai ales daca cele de iarna sunt curatate de sarea depusa de sloata, sau daca anvelopele sunt depozitate corespunzator.

Mitul 3:

Performanta anvelopelor nu tine de adâncimea benzii de rulare

Adevarul:

Adâncimea benzii de rulare este de o importanta cruciala. În cazul anvelopelor de vara si de iarna exista un nivel minim acceptat al adâncimii benzii de rualre. Acest nivel este unul mai ridicat în conditii de iarna si timp ploios decât în conditii de vara. Expertii recomanda schimbarea anvelopelor atunci când acestea au ajuns la o adâncime a benzii de rulare de doar 3 mm, si respectiv la 4 mm în cazul anvelopelor de iarna. Aceasta recomandare are în vedere siguranta în traffic.

Mitul 4:

Este suficient sa ai anvelope de iarna pe puntea de tractiune

Adevarul:

Exista niste reguli precise care stipuleaza cum trebuie echipata o masina pentru conditii de iarna. Trebuie în primul rând sa fie achizitionata dimensiuna corecta si tipul corect de anvelope, iar montajul trebuie realizat de un specialist care le monteaza pe toate 4 odata. Daca este posibil, toate cele 4 anvelope trebuie sa fie aceeasi marca si acelasi tip, astfel încât aderenta sa fie în echilibru pe toate cele 4 roti.

Sfaturi pentru a evita accidentele pe timp de iarna:

  • Verificati presiunea în anvelope; în mod normal aceasta trebuie sa fie cu 0.2 bar mai mare decât în cazul unei anvelope de vara de aceleasi dimensiuni!
  • Acordati o atenie mai mare distantei de frânare! Distanta de frînare a unei ma?ini care nu este echipata corespunzator poate fi cu 50% mai mare!
  • La prima lapovita sau zapada, acordati-va timpul necesar pentru a observa cu atentie comportamentul masinii dumneavoastra. Faceti eventual câteva cerculete într-o parcare goala!
  • În conditii de drum înzapezit sau acoperit cu gheata, calatoriti cu treapta de viteza mai jos decât faceti de obicei. Daca incepeti sa alunecati în timpul frânarii, dati imediat drumul la ambreiaj. În cazul unei alunecari laterale, îndreptati masina în directia opusa.
  • Sloata sarata, alcalina, duce la îmbatrânirea anvelopei si astfel la diminuarea duratei ei operationale de viata. Curatati anvelopele de iarna în mod regulat.
  • Goodyear UltraGrip 9 Performance

Pentru mai multe detalii despre Goodyear si produsele sale, vizitati www.goodyear.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto