05.14.2021 16:58

Renault 12: prima Dacie romaneasca!

Dacia, de la „masina perfecta pentru idioti” la automobilul nemtilor

Uzina Dacia, astazi cea mai mare companie din România, a fost înfiintata din dorinta fostului dictator Nicolae Ceausescu de a avea în tara industrie auto.

Astfel, fostul sef al spionajului din acele vremuri, generalul Ion Mihai Pacepa, a fost însarcinat cu punerea pe picioare a acestei industrii. Acesta a povestit, pentru „Wall Street Journal”, ca Ceausescu l-a îndemnat sa cumpere o licenta de la o fabrica din Vest, dupa care „sa fure tot e era nevoie pentru a construi o masina”. Asa s-a ajuns la Renault, companie detinuta de guvernul francez, de la care a fost cumparata licenta pentru „învechitul Renault 12, a carui productie urma sa fie oprita în Franta. Era cea mai ieftina varianta”, a rememorat Pacepa. Potrivit acestuia, fostul dictator ar fi spus despre aceasta masina ca este „destul de buna pentru idioti”.

Ulterior, dupa ce a vazut primul autoturism românesc Dacia 1300, Ceausescu ar fi exclamat: „Prea luxoasa pentru idioti!”, dupa care a trebuit sa se renunte la radio, oglinda laterala din dreapta si la încalzirea scaunelor din spate. Dupa ce aceste „luxuri inutile” au fost eliminate, în sfârsit si dictatorul s-a declarat multumit.

Astazi, uzinele Dacia de la Mioveni reprezinta cea mai mare companie din România.

Automobile Dacia SA a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de 18.400.000.000 lei (4.160.000.000 Euro), în crestere cu 45% comparativ cu 2012. Pe lânga faptul ca este un record istoric de vânzari pentru producatorul autohton de autoturisme, rezultatul financiar l-a depasit si pe cel al OMV Petrom, care a detinut timp de mai multi ani primul loc în topul celor mai puternice companii din România. Petrom a încheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 18.090.000.000 lei (4.090.000.000 Euro).

Old Renault 12

citeste integral in Money.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto