10.20.2021 0:27

„Raul de masina” va fi mai des intalnit in masinile autonome

Institutul de Cercetare in domeniul Transportului din cadrul Universitatii din Michigan atrage atentia ca „raul de masina” va fi mai pregnant in automobilele care se conduc autonom.

Sistemul vestibular este mai dezorientat in masinile care se conduc singure, deoarece soferul nu mai anticipeaza la fel manevrele si miscarile masinii. In cadrul studiului realizat de institutul american pe 3.200 de subiecti din SUA, Marea Britanie, Australia, India, Japonia si China, s-a stabilit si o lista de activitati principale pe care le-ar face pasagerii si soferul intr-o masina autonoma. Activitatile precum cititul, urmaritul de clipuri video sau TV si jocurile pe tableta vor amplifica senzatia de rau de masina.

Studiul concluzioneaza ca un procent intre 6 si 12% dintre americanii care vor circula in masinile autonome vor resimti starile de greata, ameteala sau chiar lesin asociate cu raul de masina. Aceste stari sunt induse din cauza informatiilor contrare primite de creier. Practic imaginile pe care omul le vede nu sunt corelate cu felul in care echilibrul si miscările sunt percepute de urechea interna. Iar severitatea senzatiei de rau este amplificata prin indreptarea atentiei catre tablete, citit.

Interiorul-conceptului-Mercedes-F-015-655x491

Institutul ofera si o serie de solutii de design de care constructorii auto ar trebui sa tina seama pentru a reduce raul de masina: suprafete vitrate cat mai mari si transparente, eliminarea scaunelor care se intorc contra sensului de mers si restrictionarea cat mai eficienta a miscarilor capului, introducerea de scaune care se inclina total.

Sursa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto