01.19.2022 21:33

Procesorul Tegra K1 pentru automobile

Un procesor revolutionar, Tegra K1, procesor ce deschide calea automobilele autonome, lansat de NVIDIA

Performanta si functiile acestuia vor pemite o implementare mai rapida a automobilelor autonome, folosind aceiasi tehnologie disponibila în cele mai eficiente 10 supercomputere din lume.

NVIDIA Tegra® K1, primul procesor pentru automobile care ofera capabilitati de calcul avansate, ruleaza o serie de aplicatii auto, caracteristica indisponibila pâna în acest moment din cauza consumului de energie crescut.

Tegra® K1 este compus dintr-un CPU quad-core si un GPU cu 192 nuclee proiectate folosind arhitectura NVIDIA Kepler™, disponibila si în top 10 sisteme recomandate în ultima lista emisa de Green500 a celor mai eficiente supercomputere din lume.

Tegra K1 va sta la baza sistemelor de asistenta la volan bazate pe camere de fotografiat avansate (ADAS) – cum ar fi detectarea pietonilor, monitorizarea unghiului mort, avertizare la parasirea bandei de plecare si de recunoastere a indicatoarelor rutiere – de asemenea, poate monitoriza vigilenta soferului prin intermediul unei camere montate pe tabloul de bord.

Pentru a procesa multitudinea constanta de date de la senzori si informatii de la camere cerute de o masina automata, NVIDIA aduce tehnologia disponibila în supercomputere în interiorul automobilelor„, a declarat Taner Ozcelik, vice-presedinte si director general al departamentului Automotive NVIDIA. „Tegra K1 rezolva acest aspect prin puterea de calcul de 10 ori mai mare, în comparatie cu procesoarelor mobile anterioare.

De asemenea, Tegra K1  este primul procesor mobil care suporta CUDA® – platforma de calcul paralel aflata în centrul procesarii moderne. În versiunea folosita în automobile, acest cip este construit într-un mod mai puternic pentru a rezista la diferite variatii de temperatura si la conditii de operare mai aspre.

Tegra

Tablouri de bord digitale

Procesorul Tegra K1 definirea graficelor 3D si a fotografiilor. Folosind limbajul de programare pentru materiale de la NVIDIA – care simuleaza reflexia si refractia luminii asupra materialelor – grupurile de instrumente digitale si sistemele de divertisment pot fi personalizate folosind o gama varianta de materiale virtuale, de la cupru, titan si aluminiu satinat la piele cusuta si fibre de carbon.

Librariile de fotografii realistice ale materialelor ofera o gama aproape nelimitata de configuratii digitale personalizate ale panoului de control. Acestea permit conducatorilor auto configurarea indicatoarelor si cadranelor astfel încât sa se potriveasca nevoilor lor.

Parteneriatul dintre Audi si NVIDIA ne-a oferit ocazia sa utilizam trei generatii de procesoare Tegra pentru a oferi industiei capabilitati de top instrumentelor de bord si sistemelor de divertisment”, a declarat Ricky Hudi, inginer executiv – director al departamentului de electronice Audi AG. “Tegra K1 ne ofera o oportunitatea de a profita de performanta disponibila în mod traditional în supercomputer, pentru a creea experiente de condus unice.

Programabilitatea extinde viata automobilelor

Majoritatea solutiilor ADAS disponibile pe piata sunt bazate pe procesoare specifice. NVIDIA Tegra K1 trece peste aceasta limita si furnizeaza o platforma deschisa si scalabila care permite solutii inovatoare.

În plus, NVIDIA a construit procesorul Tegra K1 pentru a fi complet programabil, astfel încât sa fie îmbunatatit prin versiunea de software ”Over-the-air”, care suporta functionalitati noi de îndata ce devin disponibile pe piata automobilelor.

Tehnologiile de calcul avansate reprezinta punctul de plecare pentru transformarea automobilelor în cele mai inovatoare, capabile si dorite dispozitive mobile,” a declarat Thilo Koslowski, vice-presedinte si sef-analist departamentul automobile pentru Gartner. ”Oferind actualizari ”Over-the-air” pentru aceste tehnologii, producatorii de automobile pot îmbunatati caracteristicile vehiculelor si pot oferi altele noi pe întreaga durata de viata a masinii.

Modulul suporta o gama de sisteme de operare

Procesorul Tegra K1 vor fi disponibile furnizorilor de automobile OEM si Tier 1 sub forma unui modul de gestionare a vehicului (VCM), un design inovator introdus în urma cu doi ani. Tegra K1 VCM ofera un sistem informatic complet pentru automobil, capabil sa ruleze diverse sisteme de operare inclusiv QNX, Android, Linux sau Windows.

Tegra VCM permite sistemelor interne o actualizare rapida si usoara de îndata ce noul hardware este disponibil, evitând dezvoltarea unui gol între ritmul rapid al inovatiei în domeniul electronicelor si a ciclurilor de viata îndelungate întâlnite în industria automobilelor.

Abordarea modulara NVIDIA permite producatorilor de automobile sa urmareasca o dezvoltare rapida cu ajutorul tehnologiilor inovatoare, precum Tegra K1, fara a fi nevoie sa se întoarca la zero„, a declarat Roger Lanctot, director asociat în cadrul Global Automotive Practice la Strategy Analytics.

Inovatoarea tehnologie pentru automobile NVIDIA

În prezent, pe sosele din lume exista peste 4.500.000 de masini care au la baza procesoarele NVIDIA, inclusiv cele mai noi modele lansate de Audi, BMW, Tesla Motors si Volkswagen.

Puterea procesorului NVIDIA Tegra K1  pentru automobile va fi demonstrata la standul NVIDIA din cadrul Târgului International de Electronice (CES), desfasurat în perioada 7-10 ianuarie 2014 la Centrul de Conventii din Las Vegas.

Jen_Hsun_Huang

Despre NVIDIA

Înca din 1993, NVIDIA (NASDAQ: NVDA) a lansat o serie de tehnologii în domeniul procesarii vizuale. Tehnologiile companie schimba în mod substantial modul de interactiune cu display-urile – pentru o varietate de utilizatori, de la pasionatii de gaming la oameni de stiinta.

sursa: NVIDIA 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto