09.25.2021 6:33

Primul model Toyota bazat pe hidrogen

Praful este departe de a se fi asezat peste scandalul Volkswagen, dar industria automobilelor cauta in continuare solutii pentru viitor. Pe 21 octombrie, pentru a celebra ziua exacta in care personajele din filmul „Back to the Future 2” ajung in viitor, Toyota a prezentat un model care poate folosi carburant pe post de hidrogen – varianta sa pentru „masina viitorului”.

Denumit sugestiv Mirai, cuvantul japonez pentru viitor, modelul prezentat seamana cu DeLorean-ul modificat in masşina a timpului din film. Insa varianta de carburant gasita de producatorul japonez este cea care ar putea avea parte de propriul film: masina foloseste un motor electric, sustinut de doua rezervoare de hidrogen presurizat. Aceasta tehnologie nu a fost aratata doar pentru a aduce un omagiu filmului: Toyota chiar o vede drept solutia viabila pentru a elimina combustibilii pe baza de fosile; iar totul face parte dintr-un plan, anuntat saptamana trecuta, de a trece in totalitate la carburantii pe bază de hidrogen pana in 2050. Sigur, nu se stie exact cat de mult a contat scandalul noxelor in care sunt implicati competitorii de la Volkswagen in acest anunt; cert este insa ca ideea nu reprezinta o scornire de moment. Si nici nu este un moment in premiera pentru Toyota, care la sfarsitul anilor 90 a facut un pariu ce parea nebunesc pe hibride bazate partial pe benzina si partial pe electricitate, prin intermediul celebrelor Prius.
Insa, inginerii companiei japoneze sunt constienti de faptul ca noua tehnologie nu poate fi implementata pe cont propriu. Unul din atuurile hibridelor Prius a fost faptul ca nu aveau nevoie de statii speciale de realimentare, care sunt necesare pentru Mirai. Si spre deosebire de masinile electrice, noul model nu poate fi incarcat acasa – fiind astfel dependent de statii de realimentare publice.

646x404

Citeste mai mult: adev.ro/nwv3dw 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto