12.06.2021 2:05

Poluare mai mare pentru autoutilitare

Care este tipul de autovehicol ce responsabil de un 25% din emisiile poluante?

Autoutilitarele sunt responsabile pentru un sfert din emisiile din transport, desi acestea reprezinta numai 3% din totalul vehiculelor care sunt în trafic, releva datele unei analize realizata de Federatia Europeana Transport si Mediu.

Potrivit sursei citate, între anii 1990 si 2010, emisiile de CO2 ale autoutilitarelor au crescut cu 36% la nivelul Uniunii Europene. În acest sens, Comisia Europeana a propus un instrument de masurare, certificare si raportare a emisiilor de CO2 ale acestor vehicule, în speranta ca o transparenta crescuta va accelera progresul.

„Eficienta consumului pentru autoutilitare a stagnat în ultimii 30 de ani, iar în timp ce SUA au stabilit rapid standarde pentru camioanele americane, Europa bate pasul pe loc.

Standardele de eficientizare a consumului vor micsora costurile pentru carburanti, vor reduce importurile de petrol si vor diminua emisiile asociate schimbarilor climatice’, a declarat William Todts, ofiter de politici publice în cadrul Federatia Europeana Transport si Mediu (T&E).

Forul european a publicat, recent, strategia pentru emisiile de CO2 ale autoutilitarelor, care subliniaza nevoia urgenta de lua masuri pentru a reduce consumul de combustibil si emisiile tot mai mari ale acestor vehicule, fara sa propuna însa masuri concrete în acest sens.

Costurile carburantilor reprezinta aproximativ 30% din cheltuielile transportatorilor, iar eficienta consumului este o preocupare — cheie pentru sectorul logistic. Introducerea unor standarde pentru autoutilitare ar putea îmbunatati eficienta consumului cu pâna la 35%, însemnând o economie de peste 14.000 Euro/an pentru transportatori si reduceri masive de emisii. Pe durata de viata a vehiculului, economia realizata ar putea fi de pâna la 150.000 de euro. Desi reprezinta doar 3% din vehiculele de pe drumurile europene, autoutilitarele sunt responsabile pentru 25% din emisiile din transport„, se noteaza în concluziile raportului.

utilitare

citeste articolul integral pe Money.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto