11.27.2021 13:42

Polita CASCO cu fransiza

Fransiza, parte integranta a sistemului de asigurare CASCO, este o suma de bani, suma fixa sau un anumit procentaj din suma asigurata, ce trebuie platita de fiecare data cand se cer despagubiri de la asigurator.

Daca se alege o polita CASCO care sa contina fransiza, atunci se va plati mai putin pentru primele de asigurare. In cazul in care polita nu contine sistemul de fransiza, primele de asigurare vor fi mai scumpe.

In prezent, pe piata romaneasca exista doua tipuri de fransize: fransiza care impune un nivel fix din valoarea daunei si cea care impune un nivel procentual din valoarea asigurata.

Primul exemplu de fransiza se refera la faptul ca, la orice dauna ce trebuie platita, asiguratul va contribui cu un procent fix. Aceasta suma este de obicei intre 0.5% si 1% din suma asigurata.

La cel de-al doilea exemplu este vorba de o valoare fixa, stabilita de la inceput si orice dauna care are o valoare mai mica de aceasta nu este platita de compania de asigurari. Societatile de asigurari vor plati doar ce depaseste acea valoare. Acest tip de fransiza este cel mai utilizat.

Sistemul fransiza este deosebit de avantajos aunci cand daunele se ridica la valori mai mari, dar poate deveni neavantajos atunci cand dauna are valoare mica. De aceea, asiguratii pe sistem fransiza evita sa ceara despagubiri de la asigurator atunci cand este vorba despre o dauna minora, acestia preferand sa plateasca din buget propriu pentru aceste daune.

Fransiza nu depaseste 1% din suma totala, insa in cazul unei avarii totale aceasta poate fi de 10% sau 15%. Acest lucru inseamna ca se va primi suma asigurata minus fransiza ca si despagubire in cazul unei avarii totale.

In acest moment in Romania, ca si in Occident, se doreste introducerea fransizei in fiecare polita Casco fara sa mai existe Casco fara fransiza. Atentie! Fransiza nu este o taxa sau o suma suplimentara care se adauga asigurarii Casco. Prima politei Casco nu va creste, ci dimpotriva, va scadea daca include automatat si fransiza. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto