01.29.2022 0:54

O parcare de 160.000 de dolari

Chiar daca tara în sine se afla într-o ascensiune fulminanta, locuitorii sai au, în continuare, printre cele mai mici salarii din lume. Vorbim de China, iar in capitala ei, un loc de parcare costa 160.000 dolari

China este cunoscuta deja ca o tara a contrastelor, ca o tara unde luxul coexista alaturi de cea mai grava mizerie. Sa ai o masina în Beijing poate fi un lucru destul de costisitor. Si aici nu e vorba de pretul platit pentru achizitia autoturismului. Din contra, aceasta poate fi cea mai mica parte a investitiei.

Un loc de parcare subteran în blocurile de apartamente de lux din centrul Beijingului este scos la vânzare la un pret ce poate ajunge pâna la un milion de yuani, echivalentul sumei de 160.000 de dolari americani, scrie publicatia Quartz, care citeaza Beijing News. Chiar si în suburbii, la o distanta de 48 km de centrul orasului, pretul unui loc de parcare variaza între 150.000 si 200.000 yuani, depasind clar investitia într-o masina mica.

Cum se explica aceste preturi atât de ridicate? Frenezia din ultima perioada a locuitorilor Beijingului de a fi proprietari de autoturisme a facut ca cererea pentru un loc de parcare sa fie cu mult peste oferta. În prezent, orasul are 7.500.000 de conducatori auto, adica, în medie, câte un proprietar de autoturism la fiecare 2-3 rezidenti, în functie de modul în care este calculata populatia Beijingului.

Problema este, de fapt, mai veche si pleaca de la faptul ca planurile de urbanism nu au tinut pasul cu raspândirea rapida a culturii de a avea o masina, la care au aderat locuitorii capitalei chineze. Astfel, mai multe ansambluri rezidentiale au fost proiectate fara sa aloce suficiente locuri de parcare. Iar spatiile unde este permisa parcarea stradala sunt rare în acest oras. Si, chiar daca ar fi fost mai multe, Beijingul are unul dintre cele mai putine drumuri raportat la suprafata totala de teren dintre marile metropole ale lumii. Pentru comparatie, daca în Tokyo sunt 18 km de drumuri la fiecare km2 de teren, sau în New York exista 16 km de drumuri, în Beijing sunt doar 3 km de drumuri pe kilometru patrat de teren.

beijing

citeste articolul integral pe Money.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto