09.22.2021 17:23

Modificări la poliţele RCA

Modificările  adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în ceea ce priveşte poliţa RCA îşi fac efectul de anul acesta.  Societăţile de asigurare nu mai au posibilitatea de a stabili tarife luând în calcul inclusiv sexul asiguratului, iar preţurile vor creşte.

Astfel, persoanele de sex feminin, statistic mai prudente decât bărbaţii, nu vor mai beneficia de avantajul de până acum şi, ca efect direct, vor plăti cu până la 15% mai mult pentru o poliţă obligatorie de răspundere civilă auto

Şi formatul rovinietei se schimbă, iar aceasta nu mai este obligatoriu să fie lipită pe parbriz. Tot din legislaţia europeană vine şi majorarea sumelor maxime ce vor putea fi plătite pentru daune materiale. Astfel, poliţa RCA va avea o acoperire de până la 1 milion de euro faţă de 750.000 de euro cât era până anul trecut.

Cea mai importantă modificare este însă, de departe, introducerea unei norme CSA care stabileşte condiţiile în care asigurătorii vor putea emite poliţa. Asigurătorul este oarecum forţat să nu mai vândă poliţa RCA în pierdere, ceea ce va conduce la o creştere a preţurilor. Procentajul vehiculat în prezent este undeva la 15%-20%, şi nu în cazul tuturor societăţilor de asigurare.

Creşteri mai substanţiale, până la 25%-30% vor apărea, cel mai probabil, în cazul societăţilor care percep prime cu mult sub media pieţei. Specialiştii apreciază că preţurile vor merge către un minim de 600 de lei pe an, faţă de sub 500 de lei în prezent.

Sursa: capital.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto