12.01.2021 20:56

Masinile Volvo vor combate neatentia la volan

Neatentia este cauza care sta la baza celor mai frecvente accidente rutiere. Sunt multe cazurile in care soferii adorm la volan, insa Volvo lucreaza la un sistem care sa elimine acest pericol.

sistem-volvo-asistenta-01

Cei de la Volvo isi propun sa combata neatentia si oboseala la volan cu ajutorul unui sistem care intra in functiune atunci cand identifica ochii inchisi ai soferului sau directia in care acesta priveste. Modeul de functionare este foarte simplu, un senzor amplasat in panoul cu instrumente de bord scaneaza fata soferului cu ajutorul unor LED-uri de mici dimensiuni. Sistemul poate identifica incotro este indreptata privirea conducatorului auto, cat de larg isi tine ochii deschisi si pozitia capului.

sistem-volvo-asistenta-03

Problema incomodarii soferului in timpul condusului dispare pentru ca razele infrarosii au o lungime de unda sub cea perceptibila ochiului uman. Daca soferul este pe cale sa adoarma la volan, sistemul pregateste masina si poate activa in timp util functii precum mentinerea pe banda de circulatie sau asistenta cu franare automata.

„Din moment ce masina poate detecta lipsa de atenţie a soferului, sistemele de siguranta pot fi adaptate mai eficient la situatie. De exemplu, sistemele de asistenta sunt activate mai tarziu daca soferul este concentrat la condus, sau mai devreme dacă atentia acestuia este concentrata in alta parte”, a declarat Per Landfors, inginer in cadrul Volvo Cars.

Posibilitatile acestui sistem pot fi nenumarate, monitorizarea miscarilor oculare ar putea permite adaptarea iluminarii interioare si exterioare, poziţia scaunelor ar putea fi ajustata in functie de persoana care se afla la volan.

sistem-volvo-asistenta-front

Sursa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto