01.23.2022 12:40

Masina care se conduce singura

Contributia românilor din Cluj la constructia masinii care se conduce singura

Ingineri din cadrul centrului de cercetare si dezvoltare din Cluj lucreaza la dezvoltarea de algoritmi si software pentru camera stereo produsa de Bosch, contribuind astfel la dezvoltarea masinii care se conduce singura.

Pe lânga functionalitatile specifice unei camere mono (de exemplu detectia si mentinerea benzii de mers, recunoasterea semnelor de circulatie), folosind camera stereo se pot detecta obstacolele din trafic si în acelasi timp se pot determina topografia suprafetei drumului si singularitatile acesteia (cum ar fi gropi, borduri laterale, denivelari ale drumului – asa numitele „speed bumps”). Folosind un sistem de mai multe camere stereo se poate realiza o perceptie de 360 de grade necesara pentru conducerea autonoma.

În Germania, aproape 90% din toate accidentele rutiere sunt cauzate de soferi. Prin urmare, o asistenta completa în situatiile critice, precum si în situatiile de conducere monotona, ar putea mari semnificativ siguranta pe sosele.

Mai mult decât atât, condusul autonom este si economic. Conform ultimelor date din trafic actualizate constant, acesta poate îmbunatati fluxul de trafic si poate reduce astfel consumul de combustibil al fiecarui vehicul. Conducerea autonoma poate facilita si mobilitatea cetatenilor în vârsta, aducând astfel o contributie la bunastarea sociala.

De peste 10 ani, functiile de control automat al vitezei (ACC – Adaptive Cruise Control) precum si de control a distantei fata de vehiculele din fata sunt pe piata. Functia de asistenta în caz de blocaje în trafic, care mentine o viteza a automobilelor pe benzile acestora de pâna la 60 de km/h, este acum introdusa pe piata. Aceste functionalitati de suport pentru soferi vor fi extinse treptat.

self-driving-car

citeste articolul integral pe Money.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto