05.16.2022 16:22

Gadgeturi noi din lumea auto

Gadgeturile pentru autoturisme devin din ce in ce mai accesibile: sisteme de parcare automata, internet, televiziune HD la bord, console pentru jocuri, toate pot fi montate pe orice masina, indiferent de vechimea acesteia.


Editia 2013 a CES (Consumer Electronic Show) din Las Vegas a avut parte anul acesta de varietate in domeniul noutatilor din lumea auto. Audi a prezentat foarte multe gadgeturi noi la CES 2013 si toate se vor regasi pe viitoarele modele de serie Audi.

Audi a insistat pe tehnologia LED in domeniul farurilor auto (Audi este de fapt marca care a facut ca LED-urile sa devina obligatorii pe aproape orice model de pe piaţa auto) iar acum ofera faruri complete 100% cu LED-uri.

Tehnologia Matrix-LED foloseste o camera de luat vederi pentru a detecta alte automobile si pietoni, putand sa isi ajusteze automat intensitatea fazei lungi tinand cont de acesti factori. Farul va fi instalat pe modelul Audi A8.

Audi experimentează in orasul german Inglostadt cu o parcare speciala. Marca a demonstat cum un automobil experimental poate cauta un loc de parcare si chiar parca singur intr-o parcare dotata cu internet wireless.

 

Google nu mai este singurul mare brand la nivel mondial implicat in dezvoltarea masinii autonome. Lexus s-a remarcat prin prezentarea la CES 2013 a conceptului Advanced Active Safety Research Vehicle.

Conceptul include senzori GPS, camere video stereo, radar si Light Detection and Ranging (LIDAR), adica un sistem de scanare care utilizeaza LASER. Modelul LS echipat astfel poate sa monitorizeze traiectoria autovehiculului pe carosabil, sa faca diferenta intre culorile semaforului dar si sa scaneze mediul pentru a semnala eventualele pericole care se pot ivi.

 

O noua companie din Statele Unite ale Americii, Automatic, vrea sa schimbe viata soferilor. Inovatia Automatic consta intr-un dispozitiv in valoare de 70 de dolari care este introdus in port-ul de date al automobilul si care furnizeaza date despre modul in care conduceti unei aplicatii de pe telefonul mobil.

Aplicatia monitorizeaza stilul de condus si propune imbunatatiri care va pot permite, printre altele, sa consumati mai putin combustibil. Reprezentantii Automatic sustin ca veti consuma cu pana la o treime mai putin combustibil, doar cu cateva ajustari ale modului in care conduceti.

In cazul in care aveti probleme la motor, Automatic le detecteaza si vi le semnaleaza. De asemenea, in cazul in care sunteti implicat intr-un accident, dispozitivul va alerta imediat autoritatile, prin transmiterea pozitiei in care va aflati.

Dispozitivul funcţioneaza cu telefoane iPhone si Android, dar este conceput doar pentru automobilele pe benzina (printre acestea se numara Sandero si Stepway).

 

Ana-Maria Suciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto