05.14.2021 16:51

Formularul de constatare amiabila

In cazul in care ai provocat un accident de circulatie , soldat doar cu pagube materiale  poti evita un drum la sectia de politie cu ajutorul formularului de constatare amiabila. Acest formular poate fi utilizat doar in situatia in care sunt implicate exclusiv 2 masini iar conducatorii auto ajung la un acord asupra acestei alternative.

crashed car

Cu ajutorul acestuia, traseul administrativ specific obtinerii despagubirii in temeiul asigurarii RCA/CASCO este mai scurt.

Aceasta alternativa este una foarte avantajoasa pentru ambii conducatorii auto datorita timpului alocat, cu un plus pentru conducatorul auto vinovat de producerea accidentului, fata de varianta in care s-ar deplasa la politia rutiera in vederea intocmirii unui proces verbal care aduce acestuia atat puncte de penalizare cat si amenda.

Este important ca acest formular sa fie complectat imediat dupa eveniment (daca cel putin unul dintre conducatorii auto au acest formular,) daca acest lucru nu este posibil atunci in cel mai scurt timp posibil, maxim 24 de ore.Este obligatoriu ca constatarea amiabila sa fie semnata de ambii conducatori auto.Este OBLIGATORIE semnarea constatului amiabil de ambii conducatori auto.

Odata completat formularul de constatare amiabila ( acesta fiind in dublu exemplar – autocopiativ ) pagubitul va pastra originalul acestui formular, ulterior vinovatul trebuie sa ii inmaneze pagubitului copii dupa documentele necesare deschiderii dosarului de dauna, ( copie xerox – polita RCA, talon inmatriculare, carte identitate, permis conducere ).

Pagubitul se va adresa societatii de asigurare care are obligatia sa indeplineasca formalitatile de deschidere a unui dosar de dauna si sa efectueze constatarea pagubelor.

Vinovatul va trebui sa instiinteze societatea de asigurari la care are emisa polita RCA.
Dosarele de dauna RCA deschise in baza formularului de constatare amiabila se vor solutiona comform criteriilor de stabilire a raspunderii.

Indiferent de modul de protocolare a accidentului, proces verbal de politie sau constatare amiabila, societatea de asigurare are dreptul sa faca propriile investigatii cu privire la accident.

Formularul de constatare amiabila de accident este distribuit gratuit, odata cu emiterea politei RCA.

 

MODEL CONSTATARE AMIABILA

 

Informatii furnizate de Profesional Broker

www.pbasig.ro

cosmin.bob@pbasig.ro

0744870173 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto