12.01.2021 22:16

Foliile auto pe intelesul tuturor

Cum se verifica daca foliile auto intrunesc conditiile impuse de lege si cum putem evita sa cadem prada celor care incerca sa ne insele?

Incepand din anul 2002, de cand aplicarea foliilor auto s-a reglementat (OUG 192/2002, art. 102) se admit in circulatie doar foliile auto omologate de RAR si aplicate in ateliere autorizate.

Cum puteti verifica inainte de a comanda lucrarea daca foliile ce urmeaza a fi aplicate sunt omologate si daca cei care va monteaza sunt autorizati in acest scop?

Inaintea efectuarii lucrarii, la cererea dvs. societatea la care va adresati trebuie sa va prezinte Certificatele de Omologare si Licentele aferente in termene de valabilitate (se reinnoiesc la fiecare doi ani). Mai puteti solicita sa vi sa arate Autorizatia eliberata de RAR pe care se specifica activitatea de aplicare folii auto, care de altfel trebuie sa fie afisat in loc vizibil.

Dupa efectuarea lucrarii pe fiecare geam sub folii trebuie sa gasiti cate o eticheta cu urmatoarele date: marca foliei, denumirea firmei montatoare, numarul de omologare al foliilor, numarul de autorizatie al firmei care a executat lucrarea si transparenta foliei.
La preluarea lucrarii trebuie sa primiti o Declaratie de Conformitate eliberat pe baza Autorizatie RAR (se specifica numarul de Autorizatie al firmei montatoare) in care  se identifica masina (marca, model, serie de sasiu), se mentioneaza pe care geamuri si ce fel de folii s-a aplicat (marca, modelul, nr. de omologare a foliei si trecerea luminii vizibile in procentaj). Cu acest act impreuna cu etichetele de sub folie veti putea dovedi faptul foliile aplicate pe masina sunt perfect legale.

Dorim sa atragem atentia la asanumitele folii omologate care se vand in comert impreuna cu etichetele care se monteaza sub folie. Actele care insotesc foliile sunt valabile numai pentru folii, nu si pentru montaj. Adica, ele sunt perfect legale doar daca nu sunt montate pe geamuri. Pentru a indeplini toate conditiile, foliile trebuie sa fie montate de catre un atelier auto autorizat pentru aceasta activitate. In consecinta dupa montarea acestor folii, pe documentele livrate in cutie trebuie sa se mentioneze numele firmei care a efectuat lucrarea si numarul de autorizatie RAR al acesteia. Cat priveste etichetele aplicate sub folii, trebuiesc sa fie doua: una care certifica omologarea foliilor (cele din cutii) si alta din partea aplicatorului, cu numele si numarul de autorizatie RAR.

In ceea ce priveste aplicarea foliilor auto pe geamurile de la usile fata situatia este in felul urmator: conform regulamentului RAR geamurile de la usile fata trebuie sa asigure o transparenta de minim 70%. Procentajul acesta nu poate fi mai mic nici dupa aplicarea foliilor. In aceste conditii pe geamurile de la usile fata pot fi aplicate folii omlogate de RAR cu conditia ca trecerea luminii vizibile prin geamul infoliat sa fie de minim 70%.

Cu ocazia aplicarii foliilor pe geamurile de la usile fata se masoara transparenta geamurilor infoliate si se trec in Declaratia de Conformitate.

Pentru parbriz nu sunt certificate folii auto, parbrizul trebuie sa asigure o transparenta de min. 75%.

Ce riscati cu folii neomologate?

Amenda pentru folii neomologate este de 9 puncte amenda (adica 720 lei sau 360 lei daca se plateste in 48 de ore) si retinerea Certificatului de Imatriculare (al talonului).

Puteti fi amendat daca sub foliile aplicate nu aveti etichetele mai sus mentionate, daca aveti etichete dar nu sunt cu datele cerute de RAR, daca nu aveti Declaratie de Conformitate, sau o aveti dar nu este completat dupa modelul mai sus mentionat sau daca aveti folii neomologate pe geamurile de la usile fata.

Atentie: Chiar daca aveti timbre sub foliile de pe geamurile de la usile din fata dar acestea depasesc limita legala, puteti fi amendat si vi se poate ridica Certificatul de Imatriculare. Chiar daca politistul nu poate “masura” exact transparenta foliilor, poate sa va ridice Certificatul de Imatriculare si sa va trimita la RAR pentru a vi se masura geamurile cu un aparat special.

Care sunt masurile care vi se impun in cazul in care vi s-a retinut Certificatul de Imatriculare din cauza foliilor de pe geamuri?

In primul rand trebuie sa achitati amenda, si daca puteti in 48 de ore, este foarte bine pentru a achita doar jumatate din cei 720 lei. Evident puteti depune si contestatie, dar va sfatuim ca inainte sa va interesati la RAR despre legalitatea foliilor de pe masina dvs. De prea putine ori s-a intamplat ca polististul de la rutiera sa greseasca … .

In al II-lea rand trebuie sa corectati problema, adica sa indepartati foliile neomologate. Puteti face si singur acest lucru, dar noi va recomandam sa va adresati atelierelor care monteaza foliile auto pentru a evita distrugerea firelor de dezaburire de pe luneta. Cu acesta ocazie aveti si optiunea de a va comanda inlocuirea foliilor, dar de aceasta data respectand legislatia.

Dupa “intrarea in legalitate” ( dupa demontarea foliilor neomologate si eventual inlocuirea lor cu alte folii omologate) va veti adresa biroului RAR. Inspectorul RAR dupa verificarea detaliilor va aplica o viza pe dovada eliberata de Agentul de Politie – evident numai in cazul chiar sunteti in regula. Cu dovada vizata de Inspectorul RAR si cu dovada platii amenzii va veti prezenta la Politia Rutiera pentru recuperarea Certificatului de Inmatriculare.

Ce se intampla daca ati cumparat o masina cu geamurile infoliate in strainatate?

Din pacate, foliile aplicate in alte tari (indiferent in care) si certificate acolo nu sunt automat certificate si la noi in tara. Asta inseamna ca politia poate sa va amendeze, respectiv la inspectia tehnica puteti fi refuzat. Si din cauza ca prevederile RAR-lui de a se aplica etichete de identificare a foliilor, a montatorului si transparenta lor nu pot fi ulterior puse sub folie, singura solutie este demontarea sau inlocuirea lor cu altele certificate la noi in tara.

Poate pe parcurs, cum Uniunea Europeana se va unii si mai mult se vor gasi solutii pentru ca tarile sa recunosca certificarile din celelalte tari in privinta foliilor auto.

Folie-Porsche

articol oferit de Masterfol 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto