10.17.2021 21:35

Fara ATV-uri pe drumurile publice?

Din cauza numarului mare de accidente provocate de ATV-uri, motociclete si scutere, Parlamentul European a aprobat o serie de noi norme care vor intra in vigoare in 2016, dupa votarea de catre fiecare stat UE.

Toate vehiculele motorizate cu doua sau trei roti, dar şi vehiculele de tip ATV ar urma sa respecte noi norme de constructie, printre care:

  • echiparea cu sistem de franare ABS pentru toate vehiculele cu doua sau trei roti, si pentru cele de tip ATV cu motoare cu o capacitate de peste 125 cc;
  • vehiculele cu motoare mai mici de 125 cc, scuterele si alte tipuri de mopede, vor trebui sa fie echipate cu sistem de franare combinat (CBS);
  • luminile trebuie legate automat la contact, aprinderea fiind permanenta cand motorul este pornit;

 

Parlamentul European a extins introducerea normelor Euro 4 la motociclete, din 2016, si la mopede din 2017.

Probabil ca detinatorii de ATV-uri (all terain vehicle) nu vor apuca totusi sa vada aceste norme puse in practica deoarece statul roman isi propune, in conformitate cu Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2013-2020, sa interzica circulatia ATV-urilor pe drumurile publice. Accesul le va fi permis doar pe drumurile comunale, dar si in acest caz detinatorii vor avea nevoie de autorizatie de la administratiile publice locale.

Asadar, singurele locuri unde acestea ar mai putea fi vazute circuland s-ar putea sa ramana spatiile special amenajate de catre centrele de agrement. O alta solutie ar fi ca detinatorii sa-si achizitioneze mijloace cu care sa transporte ATV-urile pana la locul unde doresc sa le conduca.

Proprietarii de ATV-uri sunt nemultumiti si nu inteleg aceasta masura deoarece majoritatea le folosesc pe sosele numai pentru a ajunge de la garaj la dealuri sau alte locatii, si nu abuzeaza de sosea din motive de economie, deoarece constructia lor implica o uzura puternica a cauciucurilor cand sunt folosite pe asfalt.

Desigur ca exista si teribilisti care fac exceptie de la regula si care provoaca accidente grave pe sosele, dar acest lucru se intampla in randul tuturor categoriilor de vehicule.

Ana-Maria Suciu

Comentarii (1):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto