06.23.2021 9:16

Este RCA obligatorie?

Orice persoana fizica sau juridica care are în proprietate un autovehicul supus înmatricularii în România si care utilizeaza reteaua de drumuri publice trebuie sa detina o polita de asigurare pentru raspundere civila tip RCA.


Este RCA obligatorie?

În conformitate cu prevederile legale actuale ( Legea nr. 136/ 1995 – modificata si republicata, orice persoana fizica sau juridica care are în proprietate un autovehicul supus înmatricularii în România si care utilizeaza reteaua de drumuri publice trebuie sa detina o polita de asigurare pentru raspundere civila tip RCA.

În cazul în care un autovehicul este depistat circulând în trafic fara a detine aceasta polita RCA valabila, se dispune masura sanctionarii contraventionale a conducatorului auto care nu poate prezenta dovada încheierii RCA, retinerea certificatului de înmatriculare a vehiculului însotita si de retinerea placutelor cu numerele de înmatriculare.

Redobândirea certificatului de înmatriculare si a numerelor retinute se poate solicita de catre proprietarul sau utilizatorul legal al vehiculului, odata cu prezentarea dovezii de încheiere a politei RCA.

Legea nr. 136/1995 – modif. si rep. – mentioneaza clar ca obligativitatea încheierii asigurarii RCA revine proprietarului autovehiculului.

Care este procedura de restituire a certificatului de inmatriculare?

Certificatul de înmatriculare se restituie Proprietarului sau în lipsa acestuia unei persoane desemnate prin Procura Notariala  la încetarea motivului pentru care documentul a fost retinut.

Pentru a reintra în posesia certificatului de înmatriculare retinut, titularul acestuia trebuie sa se prezinte la sediul Politiei Rutiere, la ghiseul de restituiri certificate, având asupra sa urmãtoarele documente :

Pentru persoane fizice:

– buletinul sau cartea de identitate;
– dovada de retinere a certificatului de inmatriculare original;
– actul de identitate a delegatului original + copie;
– actul din care rezulta incetarea motivului retinerii original + copie;

Pentru persoane juridice:

– actul de identitate a delegatului original + copie;
– dovada de retinere a certificatului de înmatriculare original;
– actul din care rezulta încetarea motivului retinerii original + copie;
– delegatie adresata Brigazii Rutiere (original) din partea societatii detinatoare, a societatii de leasing sau a societatii utilizatoare (este necesara si o copie a contractului de leasing).

Placutele de înmatriculare retinute se restituie de catre Serviciul de Politie Rutiera a judetului pe raza caruia s-a constatat fapta.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto