09.22.2021 16:52

Cum se aplica in Romania taxa taxei.. de drum

Romania este tara in care taxele sunt la ele acasa, cel putin in domeniul auto romanii au de platit taxa din pretul carburantilor, taxa de drum (rovinieta), taxa de pod, timbrul auto in curand si taxa de autostrada. Ca si cum nu ar fi suficient, autoritatile vin cu noi reglementari in materie de taxe, taxei de drum i se va aplica un TVA de 19%.

Aceasta decizie contrazice insa,  prevederile Codul Fiscal prin care se dovedeste ilegala perceperea de TVA, adica o taxa, unei alte taxe, in cazul acesta vorbim de o dubla impunere. Iar conform Ordonantei Guvernului nr. 15/2002, rovinieta reprezinta tarif de utilizare- taxa de circulatie pe drumurile nationale.

Avocatii business sustin ca acest sistem de taxare este ilegal, avand in vedere ca, la momentul achizitionarii rovinietei de la orice punct,  soferul plateste deja TVA. Operatiunile impozabile sunt definite in art. 126 al Codului Fiscal, de unde rezulta ca, se percepe TVA pentru activitatile economice, adica  „activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora”.

Potrivit datelor de la Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a vehiculelor, in Romania sunt 5,42 milioane masini. Daca dintre acestea 4 milioane au platit anul trecut taxa de drum, inseamna ca intr-un an s-au incasat la bugetul de stat, aproximativ 115.584.000 lei, ca romanii sa circule tot pe strazile care se afla intr-o stare destul de avansata de degradare.

Sursa: daily business

Ramona Țuțuianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto