05.16.2022 16:00

Cum sa alegeti GPS-ul auto

In Romania GPS-ul auto a cunoscut un foarte mare succes. Nu e deloc surprinzator daca luam in considerare utilitatea sa de necontestat, fie ca il folosim pentru deplasarile in tara sau pentru cele in strainatate.

Oferta mare de GPS-uri din magazinele specializate poate insa sa va puna in dificultate. Daca doriti sa va achizitionati un astfel de dispozitiv tineti seama de cateva detalii:

Cele mai importante diferente dintre diferitele marci de GPS-uri tin de softul din dotare.

Poate ca multi dintre dumneavoastra cunsoc deja faptul ca TomTom este liderul mondial in materie de softuri pentru GPS, fiind totodata si producator de terminale (GPS).
Totusi, in ciuda notorietatii, TomTom nu are pentru Romania harti in detaliu, asa ca procurarea unui GPS care are inclus un asemenea soft (TomTom), nu este recomandata. Insa daca va propuneti sa il folositi in Europa Occidentala, este alegerea cea mai buna.

Este usor de manevrat, si are harti in detaliu care includ si punctele de interes. TomTom poate functiona pe urmatoarele platformele pentru GPS-uri : Windows Mobile, Symbian si Palm.

Conform unora IGo este cel mai folosit soft pentru GPS din Romania. IGo ofera harti precise pentru tara noastra si beneficiaza de reactualizari, insa si pentru Europa de Vest reprezinta o alegere foarte buna.

Un punct slab al acestuia consta in faptul ca este dificil in privinta setarilor.

Cand vine vorba de terminale GPS trebuie stiut ca acestea se impart in 3 categorii:

  • PND (Personal Navigator Device) – sistemele de navigatie dedicate, adica cele care au ca functie numai optiunea de GPS; La aceasta clasa unul dintre cele mai cunoscude device-uri este Mio C720.
  • PDA (Personal Digital Assistant) – pe langa GPS mai are si alte functii (calculator, calendar, organizator, ceas, acces la internet, etc.). PND-urile sunt mai usor de folosit decat PDA-urile, asa ca inainte de a cumpara un asemenea terminal va recomandam sa va ganditi bine la ce il folositi efectiv. Asus 686 se incadreaza in clasa PDA;
  • Ultima categorie de device-uri cu functie de GPS este cea a smartphone-urilor, tabletelor, laptopurilor. Dezavantajul folosirii functiei GPS la un telefon consta in faptul ca bateria se va descarca in aproximativ 2-3 ore. In privinta costurilor, un smartphone de aceasta talie ajunge la 1.500 lei, in timp ce un GPS poate fi cumparat cu 500 lei. Pe de alta parte, unele modele de GPS, cu functii extinse, au ajuns tot la un pret de 1.500 lei. In acest caz, alegerea se face strict in functie de nevoile dumneavoastra personale.

 

Un GPS de 500-600 lei trebuie sa aiba harta Romaniei, drumurile principale din Europa, touchscreen de 3,5 inch, memorie de 64 Mb, instructiuni de navigare vocale, meniu in limba romana, POI (puncte de interes), posibilitatea inregistrarii rutei parcurse, player audio/video/photo/e-book. Un asemenea model  este Allview GPS-8801FM RO±MRE.

 

Ana-Maria Suciu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto