09.23.2021 9:44

Cum puteti contesta taxa de poluare

Timbrul de mediu a inlocuit, incepand cu jumatatea lunii martie, vechea taxa de poluare. Autoritatile au schimbat denumirea taxei si cateva detalii cu privire la formula de calcul, insa problemele de reglementare raman, iar timbrul de mediu poate fi contestat cu succes in instanta.

OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 4 martie 2013 si abroga vechea lege care reglementa taxa de poluare (legea nr. 9/2012).

Potrivit reglementarilor intrate in vigoare in data de 15 martie, timbrul de mediu trebuie platit, o singura data, in urmatoarele situatii:

  •     cand un autoturism este inmatriculat intaia oara in Romania;
  •     cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;
  •    in cazul masinilor rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;
  •     pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea  sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

 

Pentru autovehiculele hibride sau electrice nu se va plati timbru de mediu.

Toate persoanele care au achitat timbrul de mediu pot da in judecata statul roman solicitand restituirea sumei achitate. Documentele necesare pentru a solicita recuperarea banilor din timbru sunt: copie dupa cartea de identitate a masini + originalul, contractul de vanzare cumparare, decizia de impunere a platii timbrului de mediu eliberata de Administratia Finaciara responsabila si dovada platii timbrului de mediu.

In cazul autovehiculelor achizitionate in leasing, avocatii recomanda incheierea unei conventii de cesiune de creanta litigioasa, avand in vedere faptul ca cel care a achitat taxa este locatorul, si nu utilizatorul. Este de asemenea suficienta si o procura din partea societatii de leasing prin care aceasta imputerniceste utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare recuperarii banilor.

In privinta costurilor trebuie sa stiti ca va trebui sa achitati o taxa de timbru de 4 lei, un timbru judiciar de 0,15 lei, dar si onorariul avocatului (este recomandat sa apelati la unul) daca doriti sa fiti asistati de un profesionist pe parcursul procedurii. Un proces pentru recuperarea timbrului de mediu poate dura intre 8 luni si 2 ani.

Conform Mediafax peste 300.000 de proprietari de masini au castigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerata ilegala de catre instante.

Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat ca bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 este de 400 de milioane de lei pentru despagubirea persoanelor care au platit taxa de prima inmatriculare.

 

Ana-Maria Suciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto